Londres

Primera jornada d'eleccions europees a Holanda i la Gran Bretanya

Primera jornada d'eleccions a Europa amb la convocatòria per avui a Holanda i la Gran Bretanya. Amb la crida a les urnes en aquests dos països han engegat les eleccions europees, que se celebren fins diumenge a tots els països de la Unió. Precisament la preocupació principal dels candidats europeus és l'abstenció. Però al Regne Unit, els comicis es viuran amb la mirada posada en l'escàndol de les despeses públiques dels diputats i en quins resultats obtindran els laboristes de Gordon Brown.

Actualitzat
El tret de sortida de les eleccions europees s'ha donat amb l'obertura de col·legis a Holanda i la Gran Bretanya, on també se celebren comicis locals. La gran incògnita al país, no obstant, és quin suport rebran els laboristes de Gordon Brown, després de l'escàndol de les dietes parlamentàries que ha esquitxat el govern.

Els sondejos pronostiquen una gran caiguda laborista en totes dues cites electorals, que s'han convertit en un plebiscit per a l'executiu de Brown. La crisi es va agreujar ahir amb una nova dimissió, la de la ministra de Comunitats, Hazel Blears, mentre que alguns diaris asseguren que un grup de diputats laboristes estarien recollint firmes per demanar la dimissió de Brown.

A la resta de la Unió, el que més preocupa és que es registri una elevada abstenció, ja que només el 43% dels europeus té decidit anar a votar, segons l'Eurobaròmetre. Més de 375 milions de ciutadans europeus dels 27 països de la Unió estaran cridats a votar en uns comicis que se celebraran entre el 4 i el diumenge 7 de juny. En total, seran 736 els eurodiputats que s'escolliran pels pròxims cinc anys.

Holanda podria trencar l'embargament de resultats

Atès que les eleccions europees del 2009 se celebren durant quatre dies als 27 països de la Unió, els governs no poden fer públics els resultats fins a les deu de la nit del diumenge, quan tanquen els últims col·legis electorals. No obstant, Holanda ja va incomplir aquesta norma en el 2004 i ha donat a entendre que ho tornarà a fer en aquesta ocasió.
Anar al contingut