Madrid

Les caixes d'estalvis aposten per apujar l'IVA i repartir les quotes de la Seguretat Social

La Fundació Espanyola de Caixes d'Estalvis (Funcas) aposta per apujar l'IVA i abaixar l'impost de societats i repartir les quotes de la Seguretat Social entre l'Estat i els empresaris, com a principals mesures per reajustar els comptes públics. Per l'entitat, millorar la gestió dels ingressos i les despeses públiques ha de ser el punt de partida de qualsevol reforma estructural. L'any 2008, Espanya va tancar amb un dèficit públic del 3,8%, quatre dècimes superior al previst pel govern Zapatero. Funcas preveu que la crisi situarà el dèficit públic al 7,4% al 2009 i podria assolir el 9,3% al 2010.

Actualitzat
Per reduir les despeses, Funcas proposa millorar l'eficiència en la provisió de serveis públics i reduir el cost de les prestacions socials. Les principals mesures que proposa són apujar l'IVA, abaixar l'impost de societats i repartir les quotes de la Seguretat Social que, segons diuen, pesen "excessivament" sobre els empresaris.

Una altra de les apostes de l'entitat és renunciar a reduccions i bonificacions fiscals, així com a despeses com la deducció de 400 euros de l'IRPF o el txec bebè.

A banda de la contenció de despeses, Funcas també considera imprescindible fer esforços urgents per reajustar el saldo estructural per evitar encara més el deteriorament de l'estalvi públic.

Tot i les contencions proposades, la fundació també creu que hi ha d'haver un marge moderat de despesa pública com a element impulsor, i centrada principalment en projectes per combatre la desocupació.
Anar al contingut