Perpinyà

La policia francesa deté Jurdan Martitegi Lizaso, considerat el màxim responsable de l'aparell militar d'ETA

Les forces de seguretat franceses han detingut el presumpte cap de l'aparell militar d'ETA, Jurdan Martitegi Lizaso, segons han informat fonts de la investigació. En el moment de la detenció, al sud de Perpinyà, Martitegi anava acompanyat de dues persones més que també han estat detingudes. A més, s'han arrestat sis persones més al País Basc en relació amb aquesta operació, que continua oberta.

Actualitzat
El presumpte membre d'ETA Jurdan Martitegi Lizaso, considerat per les autoritats espanyoles el màxim dirigent de la banda terrorista, ha estat detingut per les forces de seguretat franceses a prop de Perpinyà juntament amb dos etarres més, identificats per la policia espanyola com Gorka Azpitarte i Alex Uriarte. Fonts de la investigació han revelat que, en el moment de la detenció, els tres presumptes etarres duien pistoles i documentació falsa.

Segons fonts antiterroristes espanyoles, Martitegi i Azpitate han anat fins a Montoriol, un petit poble al sud de Perpinyà, en un cotxe robat amb les matrícules falses per reunir-se amb Uriate, que s'hi ha traslladat especialment des del País Basc amb un altre vehicle que seguia la policia espanyola. Un cop detinguts, als tres homes els han conduït a la comissaria de Perpinyà per interrogar-los, i els haurien de traslladar aviat a París per declarar davant d'un jutge antiterrorista.

En la mateixa operació, que encara està oberta, han quedat detinguts sis presumptes integrants més de l'organització al País Basc, en concret a les localitats de Vitòria, Bilbao i Renteria. Les dues últimes detencions han arribat aquesta matinada de diumenge.

En cerca i captura des del 2006

El presumpte etarra Jurdan Martitegi tenia una ordre de cerca i captura des de l'any 2006. Segons fonts de la investigació, Martitegi és un dels terroristes més violents de la banda. A Madrid, les forces de seguretat de l'Estat creuen que era l'actual número u d'ETA, des de les detencions de Mikel Garikoitz Azpiazu, conegut com "Txeroki", i del seu successor, Aitzol Iriondo.

Fonts de la lluita antiterrorista sospiten que Martitegi era a Perpinyà per prendre part en una reunió que tenia per objectiu reorganitzar els comandos de l'organització terrorista o preparar un atemptat.

La detenció de Martitegi s'emmarca en una operació conjunta de la policia judicial francesa en cooperació amb les forces de seguretat espanyoles. La seva foto sortia als cartells dels terroristes més buscats a Espanya i França.

Una operació amb nou detinguts

En relació amb aquesta operació antiterrorista, la Policia Nacional ha detingut sis persones més al País Basc, les dues últimes aquesta matinada. Les detencions han tingut lloc a Vitòria, Bilbao i Renteria. Després de la mitjanit, la policia ha detingut Jonathan Guerra Tejero i Gorka Iriarte Sáez, que s'afegeixen a Asier Ortiz, Olaritz Arakama, Igor Garcia i Sergio Bravo, arrestats aquest dissabte. A tots sis se'ls relaciona amb Alex Uriarte, detingut a la Catalunya Nord. Amb aquestes ja són nou les persones arrestades en aquesta operació, amb el número u d'ETA i els dos presumptes etarres que eren amb ell a Perpinyà.

Historial de Martitegi

Jurdan Martitegi Lizaso, nascut a Durango l'any 1980, té un ampli historial d'actes de violència al carrer i va fugir el 2006 per eludir una possible condemna de 22 anys, la que la fiscalia li demanava per un atac amb còctels Molotov contra la caserna de la Guàrdia Civil de Galdakao, que va fer ferides a un agent.

La primera acusació contra ell és del febrer del 1998, quan es va presentar a l'Audiència Nacional davant el jutge Garzón per la seva presumpta relació amb la kale borroka. Va quedar en llibertat i el van detenir poc després per participar en un atac amb còctels Molotov contra la comissaria de l'Ertzaintza a Amorebieta, càrrec del qual va quedar absolt.

El van tornar a detenir el març del 2001, acusat, entre altres nombrosos actes de violència al carrer, de col·locar un artefacte als jutjats de Durango, i va estar durant un temps a les presons d'Alcalá-Meco i de Daroca.

Últimes detencions d'etarres a França

L'última detenció d'un membre d'ETA va ser dimecres passat, quan la presumpta etarra Itxaso Legorburu era arrestada, també a prop de Perpinyà, mentre que l'home que l'acompanyava aconseguia fugir.

Fa una setmana, era detingut a París Ekaitz Sirvent Auzmendi, considerat el número dos de l'aparell logístic de la banda terrorista i responsable de les falsificacions.
Anar al contingut