Barcelona

Montilla: "Jo no posaré terminis, però amb la crisi s'ha d'arribar a un acord"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat, aquest dimarts, després del Consell de Govern, que no rebaixaran els plantejaments de l'executiu i que, per tant, no acceptaran un mal finançament per a Catalunya. Ara bé, Montilla ha fet una crida a la responsabilitat per tancar immediatament el nou model, davant la gravetat de la crisi econòmica. El president considera que el context actual fa més necessari que mai el finançament, però que els canvis en el govern de Madrid no faran canviar els postulats de la Generalitat. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, Montilla va ser aquest dilluns a Madrid, on es va entrevistar amb la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, per parlar sobre el finançament.

Actualitzat
En una roda de premsa posterior al Consell de Govern d'aquest dimarts, el president José Montilla ha assegurat que no donaran "ni un gram de rebaixa en el nivell dels nostres plantejaments i de les nostres exigències".

El cap de l'executiu ha reiterat que no vol un mal finançament per a Catalunya, però que "com a conseqüència de la crisi, cal arribar a un acord". Montilla ha dit que no serà ell el que posarà terminis a l'acord del finançament autonòmic, però espera que arribi "al més aviat possible".

El president ha destacat que "sense un nou sistema de finançament, les possibilitats d'ampliar les mesures de cobertura social i les destinades a pal·liar els efectes de la crisi econòmica són realment limitades". Per aquest motiu ha considerat "una prioritat, una necessitat i una urgència" l'acord a partir d'allò que fixa l'Estatut.

Unes hores abans, Montilla ha rebut els socis de govern al Palau de la Generalitat, que li han entregat el document d'actualització del Pacte d'Entesa. El document fixa el que ha de ser el full de ruta de l'executiu fins al final de la legislatura, i Montilla l'ha considerat un "exercici de responsabilitat". Ara bé, ha insistit que les mesures socials que preveu seran difícils de complir sense un finançament nou. "La situació de les finances de la Generalitat implica limitacions fortes a l'hora de fer front als costos econòmics d'aquest conjunt de mesures", ha apuntat.

D'altra banda, el president català ha descartat una remodelació eventual del govern de la Generalitat. Ha recordat, però, que és una opció que depèn d'ell "per llei" i que es pot exercir "en qualsevol moment". Ara per ara, però, no la veu necessària: "No li diré ara que farem una remodelació la setmana que ve; no figura en l'agenda", ha afirmat Montilla.

Reunió amb Salgado, dilluns, a Madrid

El president de la Generalitat, José Montilla, es va reunir, dilluns, a Madrid, amb la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, per parlar sobre el nou finançament, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio a partir de fonts governamentals.

Salgado li va transmetre la voluntat del govern espanyol de pactar el nou finançament com més aviat millor. De fet, aquesta va ser l'ordre que Zapatero va donar poques hores abans als tres vicepresidents en la reunió que van mantenir a La Moncloa. També van abordar el tema de la nova proposta que el govern espanyol vol posar sobre la taula.

Montilla va voler aprofitar la visita a Madrid per reunir-se amb el titular de Justícia, Francisco Caamaño. Amb Caamaño van parlar de les perspectives de l'Estatut en els recursos pendents al Tribunal Constitucional.

Qui també s'entrevistarà amb Montilla és el vicepresident econòmic, Manuel Chaves, que ha anunciat que durà a terme "una gira" per les diverses comunitats autònomes i així treballar "d'aquí a poc" en una proposta "que pugui conciliar els interessos de totes les comunitats autònomes". Chaves no ha volgut concretar la data de la reunió amb el president català, i només ha confirmat que serà "molt aviat".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut