Marta Carnicé

El recorregut de la batalla de l'Ebre, una mirada imprescindible cap al passat (II)

Actualitzat
L'itinerari es pot començar pels centres d'interpretació, que pretenen donar un marc teòric del conflicte. Aquests centres s'han dissenyat a partir d'un espai central, ubicat a Corbera d'Ebre, que acull l'exposició "115 dies". El recorregut, però, comença a la terrassa del museu. Un mirador sobre les serres de Pàndols i de Cavalls, el Poble Vell o la banda de Gandesa i Móra d'Ebre esdevé l'aparador perfecte per endinsar-nos en l'espai físic on va tenir lloc la batalla de l'Ebre.

Comença l'exposicióL'exposició "115 dies" ofereix una visió global del que va ser i suposar aquesta guerra. Mostra tant les operacions militars com les conseqüències polítiques i, sobretot, personals que va tenir en un i altre bàndol. Dividida en set àmbits, l'exposició comença amb el de "La nit de Sant Jaume" amb un audiovisual amb un recull d'imatges del 38. Els segueixen "El pas del riu", "Els preparatius de l'ofensiva", "115 dies de combats", "El darrer dia", "La terra ferida" i acaba amb "Fer memòria, fer futur", àmbits de reflexió, de recuperació de la memòria històrica i del passat.

Armes, explosius i sarronsAcull armes, explosius, banderes, roba, sarrons i entremig s'hi poden trobar caracteritzacions de situacions que es van viure durant el conflicte bèl·lic, com dos soldats rere una trinxera. La mateixa entrada de l'exposició, per exemple, és un pont de fusta que simbolitza un element essencial per als republicans del front per poder resistir.

InteractiusDestaca l'ús d'elements museogràfics moderns, com documentals i interactius, acompanyats d'altres tipus de panells informatius. Aquests interactius, com diuen els mateixos tècnics del Consorci de la batalla de l'Ebre, són la joia del museu. Es tracta de grans pantalles que, amb la cartografia de 1938 de fons, mostra el dia a dia de la batalla de l'Ebre i marca les zones on predominaven els dos bàndols: vermell, els republicans, i blau, els franquistes, que es mouen segons transcorre el temps. En aquests visuals interactius, també s'hi poden veure els bombardejos d'avionetes acompanyats de vídeos i textos, per situar i explicar els fets.

El testimoni dels veïnsUn documental al final de la mostra recull la mirada dels nens de Corbera del 1938. Aquest testimoni pretén posar de relleu que la batalla de l'Ebre va ser una guerra amb totes les conseqüències en què es van posar en joc i es van perdre moltes vides, ideals i esperances. Els testimonis expliquen la seva experiència, com van haver de marxar, van perdre familiars, la destrucció de les seves llars o com jugaven amb el material bèl·lic en tornar. Aquests veïns del municipi mostren la realitat de la guerra, amb tots els seus horrors i evidencien que la violència només comporta destrucció i patiment i no és mai una solució a cap problema.

Refugi de propagandaA partir de l'exposició "115 dies", la resta de centres d'interpretació ofereixen al visitant temes monogràfics concrets dedicats a diferents aspectes de la batalla, com "Veus del Front". Aquest centre del Pinell de Brai recull el complex món de la premsa i la propaganda del període, així com les línies de comunicació en els dos bàndols i el seu destacat paper en el manteniment de la moral de soldats i civils durant els llargs mesos de la batalla. La mostra recull, entre d'altres, el testimoni de les "padrines de guerra", voluntàries que es cartejaven amb els soldats per transmetre amor, solidaritat i companyia. També s'hi poden trobar consignes, propaganda, les cançons que corejaven els combatents i com tractaven la guerra els mitjans de comunicació, depenent del bàndol. 

El més destacat és el refugi de propaganda. En un petit habitacle sota terra, i amb el so de les bombes, avionetes i trets de fons, es poden escoltar els missatges que per ràdio es difonien republicans i franquistes, donant a conèixer el propi relat dels esdeveniments.

Continua llegint

Primera part
Tercera part
Anar al contingut