Barcelona

Nadal matisa que la Generalitat no avançarà els diners per a les obres de la Sagrera

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha matisat que la Generalitat no té cap intenció d'avançar els diners per construir l'estació de la Sagrera del tren d'alta velocitat. L'endemà que el mateix Nadal va afirmar que les obres es finançarien a compte de les inversions de l'Estat previstes a l'Estatut, el conseller ha advertit que l'obra "la paga l'Estat" i que el que diu l'Estatut és que "ha d'invertir en infraestructures catalanes". La proposta del conseller ha rebut crítiques per part de CiU, que ho veu com un símbol de debilitat, mentre que la Cambra de Comerç i l'Ajuntament de Barcelona l'han avalada.

Actualitzat
Joaquim Nadal ha remarcat aquest dilluns que la disposició addicional tercera de l'Estatut determina que l'Estat ha d'invertir en les infraestructures de Catalunya, però ha afegit que, en cap cas, "no vol dir que la Generalitat n'avanci els diners". El conseller ha introduït, d'aquesta manera, un matís en les declaracions que va fer a Catalunya Informació, en què va assegurar que el govern podria avançar l'aportació que havia de fer el Ministeri de Foment. A canvi, la Generalitat aspiraria a quedar-se amb els diners que generessin els terrenys adjacents a l'estació i que es revalorarien un cop passada la crisi.

Fa temps que es parla de la manca de finançament per dur a termes les obres, que s'havien de finançar en part amb la plusvàlua que s'obtingués amb l'operació immobiliària dels terrenys de la zona.

La idea de Nadal ha rebut el suport enèrgic de la Cambra de Comerç de Barcelona. El president de l'entitat, Miquel Valls, ha demanat al Ministeri de Foment que es pronunciï "immediatament" a favor de la proposta perquè "no s'entendria" que la rebutgés. "Esperem agilitat i acció immediata per part del Govern", ha explicat Valls.

També està a favor de la proposta ERC, que l'ha defensada com una solució "per no allargar ni demorar més" la construcció de les obres. El secretari general dels republicans, Joan Ridao, ha considerat que "pot ser perillós i arriscat" confiar en el "boom" immobiliari per recuperar els diners. I ha advertit, a més a més, que s'oposaran a permetre més edificacions a la zona, perquè ERC no vol "un altre Bellvitge".

Finalment, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha defensat que l'estació intermodal de la Sagrera "és un dels millors projectes per tirar endavant" amb els diners previstos a l'Estatut.

Rebuig de CiU

El més bel·ligerant amb Nadal ha estat el principal grup de l'oposició. CiU ha considerat que finançar l'estació de la Sagrera amb l'Estatut és "una estafa política" i un "greu error de visió", a banda d'un altre "exemple de la submissió i la indefensió" dels ciutadans de Catalunya. El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha lamentat que les obres es basessin en plusvàlues urbanístiques i ara, a sobre, es doni el "greuge" de finançar-les amb diners que s'haurien de destinar a altres inversions pendents de fa anys.
Anar al contingut