Girona

Nadal admet que l'estació de la Sagrera es pagarà a compte de les inversions de l'Estat previstes a l'Estatut

L'estació de la Sagrera, el gran nus ferroviari de Barcelona, es pagarà a compte de les inversions de l'Estat previstes a l'Estatut de Catalunya. Així ho ha declarat el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, a l'espai "L'entrevista" de Catalunya Informació, però també ha advertit que, tard o d'hora, el govern voldrà recuperar els diners per fer obres públiques a Catalunya.

Actualitzat
En principi, el projecte s'havia de pagar amb l'aportació de Foment, però també amb una gran operació immobiliària que, amb la crisi, és inviable. Però la Generalitat adverteix que, quan la crisi hagi passat, voldrà quedar-se els diners que generin els terrenys, i destinar-los a fer obres públiques a Catalunya.

A la Sagrera, es treballa en la construcció del túnel de l'AVE i en el desviament de les vies de Rodalies, però els treballs es fan amb l'amenaça de la manca de finançament. El pressupost per construir l'estació intermodal de la Sagrera és de 592 milions d'euros, dels quals el Ministeri de Foment preveia obtenir-ne més del 60%, 369 milions, amb el benefici de la venda dels hotels i oficines que es faran al damunt de l'estació.

Però en l'actual context de crisi econòmica, hi havia el perill de no obtenir prou diners de l'operació immobiliària per completar el finançament de l'obra. Davant d'aquest escenari, l'Ajuntament de Barcelona havia demanat a Foment que assumís el cost total de l'obra, que ara anirà a càrrec de les inversions previstes a l'Estatut.

Tretze estacions de la L9

Pel que fa a les obres de la línia 9 del metro, que ha d'aribar fins a l'aeroport del Prat, Nadal ha dit que "avancen bé" i ha anunciat que en un any estaran inagurades 13 parades d'aquesta infraestructura.

Joaquim Nadal  ha assegurat que "la producció de les tuneladores és bona" i que les condicions de seguretat i finançament són les "adequades". En els propers mesos, segons el conseller, es podran inaugurar les primeres estacions a Barcelona, Santa Coloma i Badalona.

Un pas a Rodalies, però insuficient

Durant l'entrevista a Catalunya Informació, Nadal també s'ha felicitat per l'aprovació del pla de Rodalies al Consell de Ministres de divendres, tot i que ha recalcat que arriba tard. Nadal ho valora com l'"inici del compte enrere" per al traspàs de Rodalies del govern espanyol a la Generalitat. Tot i això, el conseller ha advertit que no és suficient i que encara cal que els dos executius acordin la manera com es farà el traspàs.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut