Caracas

Incidents aïllats en la jornada electoral a Veneçuela

Alguns detractors del govern veneçolà d'Hugo Chávez han provocat alguns incidents aquest diumenge a la tarda -hora catalana- en una escola pública per protestar contra la validesa del referèndum que convoca 17 milions de veneçolans a les urnes. Els fets s'han produït quan uns individus sense identificar han entrat a l'escola i han realitzat grafitis amb lemes en contra la consulta com "No al frau". Els 11.297 col·legis electorals veneçolans han obert a les 6.00 hores, a les 11.30 a Catalunya, tal com estava previst. Chávez es juga la seva possible continuïtat en el poder davant la impossibilitat que planteja l'actual Constitució de presentar-se a un nou mandat, que seria el quart.

Actualitzat
Tot i els incidents en aquesta escola, la jornada electoral d'aquest diumenge per a l'aprovació o rebuig de l'esmena constitucional proposada pel president veneçolà, Hugo Chávez, han transcorregut amb força tranquil·litat. 

El procés de consulta popular ha organitzat un dispositiu de seguretat en el qual participen 140.000 efectius de l'exèrcit veneçolà, principal actor del pla de seguretat conegut com a Pla República. 

El nou referèndum que se celebra l'ha convocat Hugo Chávez, que demana la possibilitat de poder ser reelegit indefinidament com a president de Veneçuela. Ja va intentar aquesta reforma en un referèndum el 2007, però va fracassar. Aquesta vegada les enquestes diuen que els partidaris de Chávez tenen avantatge.

La Constitució veneçolana no permet convocar més de dos referèndums sobre un mateix tema en una mateixa legislatura. Per tant, aquesta serà l'última oportunitat d'Hugo Chávez per mantenir-se al poder. De moment, ja ha acusat els líders de l'oposició de posar traves a la consulta perquè guanyi el "no".
Anar al contingut