Caracas

Hugo Chávez guanya el referèndum que li permetrà presentar-se a la reelecció tantes vegades com vulgui

Hugo Chávez ja té via lliure per presentar-se a la reelecció de la presidència de Veneçuela l'any 2012, i tantes vegades com vulgui. Un 54,3% dels veneçolans han donat suport a la reforma de la Constitució que permetrà que els presidents no tinguin limitació de mandats. Més de 17 milions de veneçolans estaven cridats a les urnes per decidir el "sí" o el "no" de la reforma de la Carta Magna. "Ha estat una gran victòria del poble, una gran victòria de la revolució", ha proclamat Chávez quan s'ha dirigit als seus seguidors des del balcó del palau de Miraflores. "Hem obert de bat a bat les portes del futur", ha afegit. L'oposició, per la seva part, ja ha admès la derrota.

Actualitzat
"Heu escrit el meu destí." D'aquesta manera s'ha referit el president veneçolà, Hugo Chávez, a la victòria en el referèndum constitucional que li permetrà perpetuar-se en el poder, amb el permís dels votants, ja que un 54,36% dels electors han votat "sí" a la reforma que elimina la limitació de mandats del president veneçolà. Així doncs, Chávez, que acaba de fer 54 anys i en fa deu que és al poder, s'ha proclamat ja precandidat del seu partit a les presidencials del 2012.

"Preparem-nos, doncs; comença el tercer cicle històric de la revolució, del 2009 al 2019. Estic a punt", ha afirmat. El president veneçolà ha afegit que aquesta és una victòria de tots els pobles de l'Amèrica Llatina i ha tingut un record per al líder cubà, Fidel Castro, que, segons ha dit, ha estat el primer a felicitar-lo.

L'oposició ha reconegut ja la victòria de Chávez. "Som demòcrates", han afirmat. La seva opció s'ha quedat amb el 45,63% dels vots. Entre el "sí" i el "no" hi ha hagut gairebé un milió de vots de diferència.

Alta participació

El plebiscit d'aquest diumenge a Veneçuela ha comptat amb una participació del 68%. Durant la jornada de votació, només hi ha hagut alguns petits incidents. Almenys 71 persones han estat detingudes aquest diumenge suposadament per delictes electorals durant les votacions, segons ha informat la Fiscalia General de Veneçuela, el 98% per "destrucció de material electoral". La tarda del diumenge també s'han produït alguns incidents aïllats en una escola pública.

Segons aquesta organització electoral, a totes les taules electorals hi ha hagut testimoni de les dues tendències per tal de garantir "la transparència del procés". També s'hi ha muntat un dispositiu especial de les forces armades per garantir la seguretat dels votants i als centres electorals i s'ha prohibit el consum de begudes alcohòliques i la tinença d'armes durant el cap de setmana.

Chávez volia evitar que li passés el mateix que el 2007, quan ja va perdre un referèndum que proposava que es pogués reelegir el president del país de forma il·limitada.

El president veneçolà ha defensat aquest diumenge que el referèndum servirà "per decidir el seu futur polític" i ha afegit que el país "es juga ser o no ser una nació lliure, sobirana i socialista".

Un incident amb un eurodiputat espanyol ha marcat les últimes hores prèvies al referèndum. Veneçuela, per petició del Centre Nacional Electoral, ha expulsat l'eurodiputat del PP Luis Herrerro després que va acusar Chávez de dictador i que va criticar que s'ampliessin els horaris de votació. El president veneçolà espera que l'incident no enterboleixi les relacions amb Espanya, tot i que ha declarat que les declaracions d'Herrero eren intencionades.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut