Washington

Obama admet haver ficat la pota en triar Daschle com a candidat a la Secretaria de Sanitat

Doble revés per a Barack Obama en un sol dia. El president dels Estats Units ha admès haver-se equivocat en triar Tom Daschle com a candidat a la Secretaria de Sanitat nord-americana. Daschle ha anunciat que retira la candidatura per un escàndol fiscal. I és que ha reconegut que ha deixat de pagar 140.000 dòlars en impostos. Obama ha indicat en un comunicat que "accepta la decisió amb tristesa i penediment". Però això no és tot. L'inquilí de la Casa Blanca ha vist com també aquest dimarts renunciava per frau fiscal la candidata a supervisar l'eficiència pressupostària, Nancy Killefer. A més, el nou secretari del Tresor, Timothy Geithner, ha rebut crítiques per haver pagat amb retard 34.000 dòlars impostos.

Actualitzat
Tom Daschle, exlíder de la majoria demòcrata al Senat, ha explicat que s'ha fet enrere en la seva candidatura con a secretari de Sanitat nord-americà després d'haver constatat que no té la confiança plena del Congrés. Daschle també ha remarcat que no volia que el seu nomenament es convertís en un element de distracció del Congrés.

Els problemes per a Daschle van començar divendres passat, quan es va saber que havia deixat de pagar impostos després d'haver perdut l'escó per Dakota del Sud al Senat, l'any 2004. També es va filtrar que havia cobrat més de 200.000 dòlars per serveis a empreses del sector sanitari, les mateixes que hauria regulat si fos secretari de Sanitat.

El president dels Estat Units també ha hagut d'admetre la renúncia de Nancy Killefer al capdavant de l'oficina destinada a instaurar el rigor de gestió en el sector privat. Killefer ha tingut problemes perquè no va regularitzar la situació laboral d'una dona que l'ajudava amb les feines domèstiques.

L'altre càrrec polèmic, el secretari del Tresor, Timothy Geithner, va ser confirmat la setmana passada al Senat enmig de crítiques pel retard en el pagament de 40.000 dòlars en impostos. Geithner va al·legar que no tenia cap intenció de cometre frau fiscal, sinó que tot va ser fruit d'un error.

Abans també va renunciar al càrrec el candidat a secretari de Comerç, Bill Richardson, per irregularitats empresarials.

Hores després de la renúncia de Daschle, Barack Obama ha admès en entrevistes a diverses cadenes de televisió que es va equivocar amb l'exsenador. "Em sento frustrat amb mi mateix i amb el meu equip", ha afirmat en declaracions al canal NBC. "He ficat la pota", ha assegurat a Fox News. Malgrat tot, Obama ha remarcat que continua disposat a aplicar la reforma sanitària que ha defensat fins ara.

En vols saber més? Llegeix el blog d'Albert Elfa
Anar al contingut