Barcelona

El govern deroga el decret de sequera vigent durant gairebé dos anys

Aquest dimarts, la Generalitat ha derogat definitivament el decret de sequera. A mitjans de desembre, l'embassament de Boadella, a l'Alt Empordà, estava al 20% de la capacitat, mentre que ara, gràcies a les pluges dels darrers dies, ha augmentat fins al 50%. Precisament l'Alt Empordà és l'única comarca on encara estava vigent el decret de sequera. El govern havia activat la fase d'excepcionalitat 2 del decret a la Muga, i la 1, al cap de Creus i la costa nord de la comarca. Amb les últimes pluges la situació ha millorat i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) considera que les restriccions ja no són necessàries.

Actualitzat
Aquest dimarts s'ha derogat el decret de sequera i les restriccions s'acabaran, efectivament, divendres. Estaven en vigor des de feia gairebé dos anys. Les pluges de la tardor i les últimes nevades fan possible sortir d'aquesta fase excepcional.

Millora dels pantans


Quan la situació de sequera va tocar fons al març del 2008 el nivell en el conjunt de les conques internes de Catalunya superava per poc el 20% de la capacitat. Des d'aleshores, les reserves no han parat d'augmentar mes a mes, excepte a l'agost, fins a arribar al nivell actual, el 77% de la capacitat.

Segons mostren les últimes dades dels pantans de l'Agència Catalana de l'Aigua, alguns han experimentat una millora espectacular. És el cas del pantà de Susqueda, que ara està al 80% de la capacitat mentre que l'any passat estava al 26,28%; també la Baells, actualment al 95,8% després de créixer continuadament des del 27% de l'any passat. La Llosa del Cavall, que ara fa un any no superava el 20% de la capacitat, es troba ara al 88,74%.

L'escenari al pantà de Boadella ha canviat radicalment en les últimes setmanes i, des de les fortes pluges de finals de desembre fins avui, ha doblat les reserves i està, gairebé, a la meitat de la capacitat. Totes les conques internes de Catalunya, doncs, estan en situació de normalitat i, per això, ja es pot derogar el decret de sequera.

D'aquesta manera, s'anul·laran prohibicions que encara estan vigents. A la conca de la Muga, a l'Alt Empordà, l'última que encara estava en situació d'excepcionalitat, podran tornar a regar i omplir piscines amb aigua potable, i se'n recuperarà, també, l'ús agrícola.

A la resta de Catalunya, tot i no tenir problemes d'abastament des del desembre, es mantenien mesures generals, a l'espera que s'aixequés el decret, com la prohibició d'utilitzar aigua potable per a les fonts ornamentals. Així, les fonts podran tornar a funcionar molt probablement a finals d'aquesta setmana, quan s'anul·laran unes mesures que es mantenen des de fa gairebé dos anys.

Continuar treballant

El president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Pere Vila, parla de "bona notícia" després d'uns mesos difícils, i diu que l'experiència ha de servir perquè no es tornin a repetir escenaris com els de l'estiu passat.

La Generalitat sembla haver escoltat la recomanació de no abaixar la guàrdia ja que malgrat l'increment de les reserves, es continuarà treballant en les obres d'optimització dels recursos hídrics de la zona, com ara la connexió dels pous del Pont de Molins amb la xarxa de Figueres, la instal·lació d'una planta d'osmosi a Portbou i Colera, i la concessió de les subvencions que es van atorgar a diversos municipis per recuperar les captacions que ja no s'utilitzen.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut