Pròxim Orient

Israel prepara una invasió terrestre a Gaza el tercer dia consecutiu d'atacs

Tercer dia consecutiu d'atacs aeris sobre la Franja de Gaza. L'exèrcit israelià ha mobilitzat milers de reservistes per a una possible incursió terrestre. De moment ha declarat l'àrea pròxima a la frontera amb Gaza zona militar tancada, cosa que restringeix els moviments dels civils. Aquesta matinada, el govern israelià ha atacat el Ministeri de l'Interior i la Universitat Islàmica de Gaza, símbol de Hamas. En tres dies d'agressions ja es comptabilitzen més de 300 morts i més de 1.400 ferits.

Actualitzat
Tercera jornada consecutiva d'atacs a la Franja de Gaza. Una ofensiva amb què l'exèrcit israelià intenta afeblir tant com pot el poder de Hamas. El balanç de víctimes ja és de més de 300 morts i més de 1.400 ferits. Aquest matí, els avions israelians han atacat el Ministeri de l'Interior palestí, segons fonts de Hamas. No se'n saben els efectes, però es tracta del primer atac contra un edifici del govern palestí. 

Els tancs israelians patrullen a la frontera amb Gaza, mentre Israel amenaça de llançar una ofensiva terrestre sobre la Franja. Aquesta nit, Israel ha llançat una desena d'atacs. Hi han mort 7 palestins; només un era activista de Hamas, la resta eren nens, entre ells 6 nenes d'entre un i 12 anys, d'una mateixa família. En un dels bombardejos, l'objectiu ha estat la Universitat Islàmica, un símbol cultural per a Hamas, on, segons l'exèrcit, hi havia material explosiu. 

Els túnels que enllaçaven la Franja amb Egipte

Aquest diumenge a la tarda, l'aviació israeliana va destruir més de 40 túnels que enllaçaven el sud de la Franja amb Egipte, segons testimonis que eren a la zona, i encara es desconeix si hi ha més víctimes. Aquests túnels s'usen per introduir a la Franja aliments i també armes. Mentrestant, a Cisjordània, l'ofensiva també ha provocat una víctima mortal. Soldats israelians han matat un jove palestí que es manifestava a prop de Ramallah en contra de l'operació militar d'Israel a Gaza.

Aquests atacs es produeixen després que a la matinada de diumenge hi ha hagut un mínim de tres nous raids que podrien haver provocat diverses víctimes mortals. Segons fonts de seguretat, s'han dirigit contra carreteres, punts de llançament de coets, tallers de fabricació d'armament i seus d'organitzacions vinculades a Hamas.

Represàlia previsible i duradora

Era un atac anunciat: una represàlia a gran escala per respondre als coets llançats en els últims dies des de Gaza per grups armats palestins, atacs que havien causat alguns danys però cap mort fins aquest dissabte, quan ha perdut la vida una dona israeliana.

El primer ministre, Ehud Olmert, ha advertit que les operacions militars a Gaza podrien "requerir temps" i ha assegurat que reforçaran la seguretat dels residents del sud del país davant del foc de coets palestí. Els atacs duraran i es podrien intensificar amb incursions militars terrestres. El govern d'Israel ha mobilitzat ja 6.500 reservistes. L'exèrcit ja ha desplegat al voltant de Gaza centenars de soldats d'infanteria i cossos cuirassats per una possible operació terrestre.

El ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, ha utilitzat directament el llenguatge bèl·lic per avisar que l'operació tot just acaba de començar. Amb referència a la treva, Barak ha afirmat que "hi ha un temps per a la calma i un temps per lluitar, i ara ha arribat el temps de lluitar". El ministre ha confirmat que l'atac a la Franja de Gaza serà llarg i que fins i tot es podria ampliar si ho consideren necessari i, si cal, també es farà per via terrestre. En una altra declaració que demostra quin pot ser el futur immediat dels territoris palestins controlats per Hamas, Barak ha assegurat que l'atac "no serà fàcil i no serà curt". Un portaveu de Barak ha matisat en les darreres hores que s'ha autoritzat l'entrada a la Franja de Gaza d'un comboi d'ajuda humanitària.

En un comunicat, l'exèrcit hebreu assegura que els objectius de l'operació estaven seleccionats per la intel·ligència militar i que incloïen camps d'entrenament, arsenals d'armes i quarters generals de Hamas. L'exèrcit no descarta la possibilitat d'ampliar l'operació si ho considera necessari. De fet, un portaveu militar ha estat ambigu sobre si es podria incloure líders de Hamas com a objectius de properes ràtzies. Després de preguntar-li si tenien en el punt de mira les autoritats del moviment islàmic, el general Avital Leibovitch ha respost que "tot el que pertany a Hamas pot ser un objectiu. Interpretin-ho com vulguin".

Israel no veu l'atac "desproporcionat"

L'ambaixador israelià a Espanya, Raphael Schutz, ha negat que l'ofensiva israeliana sigui "desproporcionada", ja que, assegura, és "en defensa pròpia. Schutz ha reivindicat el dret d'Israel a protegir-se dels atacs de Hamas i assegura que els objectius dels atacs són només infraestructures de Hamas.

Dissabte de terror

Avions de l'exèrcit hebreu han necessitat aquest dissabte poc més de dos minuts per sembrar l'horror a la Franja de Gaza, on viuen concentrades un milió i mig de persones. Una pluja de míssils ha destruït una trentena d'edificis de la ciutat de Gaza i d'altres localitats com Khan Yunis o Rafah, oficialment seus de Hamas i de les forces de seguretat del moviment islamista. Molts d'aquests immobles estaven situats en zones cèntriques i residencials.

Tant els morts com els ferits es compten a centenars, en un dels dies més sagnants per als palestins des de la guerra dels Sis Dies del 1967. Ja són almenys 282 les víctimes mortals, la meitat membres de les forces de seguretat de Hamas, segons estimacions del moviment islamista; la resta són civils, entre ells dones i criatures. És un balanç provisional, perquè els raids aeris han seguit esporàdicament durant la tarda i nit en diferents punts de la Franja.

Egipte ha obert el pas de Rafah, a la frontera amb Gaza, per permetre l'entrada d'ajuda humanitària i l'evacuació dels ferits del bombardeig. Aquest diumenge, però, el ministre egipci d'Afers Estrangers, Ahmed Abul Gheit, ha acusat Hamas d'impedir que els ferits travessin la frontera per ser atesos a Egipte. De la seva banda, Hamas ha criticat que Egipte obri el pas només als ferits i demana que també s'obri la frontera a tots els palestins que vulguin sortir de la Franja.

Sobre el terreny i segons alguns testimonis, alguns palestins haurien aconseguit passar a Egipte tot i la forta presència de policies egipcis a la zona. Haurien travessat la frontera a través d'alguns forats oberts en el mur. No se sap l'origen d'aquestes bretxes, però els intents de travessar la frontera per aquests forats han començat una hora després dels bombardejos israelians d'aquest diumenge a la tarda.

Els islamistes no cediran

Hamas ha amenaçat amb l'infern per venjar els morts i ha dit que mai es rendiran. El màxim líder del grup palestí, Jaled Meshaal, ha convocat els seus partidaris a una nova Intifada contra Israel després dels atacs. En una entrevista a la cadena de televisió qatariana Al-Jazeera, Meshaal ha expressat la necessitat de "retornar durament els atacs" de les últimes hores i fer que a "Israel sentin en pròpia carn el sofriment dels palestins". Meshaal, que viu exiliat a Damasc, ha afegit que aquests atacs inclouran operacions suïcides. La primera Intifada es va desenvolupar entre el 1987 i el 1993 i la segona va començar el setembre de l'any 2000.

Per la seva banda, el president palestí, Mahmud Abbas, ha qualificat de criminals els bombardejos i ha demanat a la comunitat internacional que hi intervingui. De moment, les autoritats mundials no han fet sinó condemnar l'atac. L'ONU ha demanat la fi immediata de l'ofensiva sobre Gaza.

Un milió i mig de palestins estan bloquejats per Israel des de fa un any i mig, quan Hamas va arribar al poder. Fa una setmana va expirar la treva de sis mesos entre Hamas i Israel. Des de llavors, les milícies palestines han llançat desenes de granades de morter i de coets contra territori israelià.
Anar al contingut