Brussel·les

Brussel·les aposta per més polítiques familiars amb l'objectiu de frenar l'envelliment d'Europa

Europa envelleix i amb prou feines aconsegueix garantir la renovació generacional gràcies a la immigració, que és la que ajuda a augmentar la baixa taxa de natalitat de les famílies europees. L'arribada d'immigrants farà créixer la població, però la mitjana d'edat serà cada cop més alta. Aquests dies, alguns experts en demografia debaten a Brussel·les el futur d'Europa i busquen solucions per a l'envelliment, unes solucions que diuen que passen obligatòriament per millorar la conciliació entre la vida laboral i familiar.

Actualitzat
L'esperança de vida dels europeus ha augmentat en 2,5 anys i supera els 81 anys de mitjana per a les dones, i els 75 anys per als homes. D'aquí a 50 anys, el nombre de persones més grans de 65 anys es multiplicarà per dos, i seran gairebé un terç de la població. El 2060 hi haurà 61 milions de persones de més de 80 anys, una xifra tres vegades superior a la d'ara.

Gràcies al descens de la mortalitat i, sobretot, a la immigració, Europa guanyarà 10 milions d'habitants i arribarà als 506 milions. Espanya passarà de 45 milions a vorejar els 52 milions. "A causa de la potència econòmica de Catalunya i de la immigració, probablement aquesta part d'Espanya tindrà una demografia estable en el futur", preveu Steffen Kröhnert, coautor de l'informe "Futur demogràfic d'Europa".

Per fer front a l'envelliment, la Comissió Europea considera que s'ha de fomentar la integració dels immigrants, l'ocupació i les polítiques familiars, que han demostrat que, en alguns països, les dones sí que poden treballar i tenir fills alhora.

Rainer Münz, cap de recerca d'Erste Group i membre del Grup de Savis de la UE, explica que "en el passat, pensàvem que com més llars catòliques hi havia al país, més alta era la fertilitat. Això era veritat cap als anys 60 i 70, però aquest model ha canviat i ara veiem més fertilitat i més nens per família a les societats del nord-est d'Europa."

Per rejovenir la piràmide de població, els experts consideren que és essencial establir polítiques familiars. Precisament, segons l'últim eurobaròmetre, els espanyols valoren més tenir llars d'infants que no pas avantatges fiscals.
Anar al contingut