Barcelona

El ministre de Justícia tramitarà abans de tres mesos la reparació de la figura de Companys

La néta del president Companys, Maria Lluïsa Gally, i el conseller d'Interior, Joan Saura, han portat al govern central el procediment per aconseguir el reconeixement oficial de la reparació de la figura del president afusellat pel franquisme, Lluís Companys. Tots dos s'han reunit amb el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, que s'ha compromès a tenir enllestida la resolució sobre la reparació i reconeixement de Companys abans de tres mesos. Aquest és un element clau per a demanar al Tribunal Suprem l'anul·lació del judici. La petició de reparació ha provocat una picabaralla entre ERC i ICV.

Actualitzat
Tant el conseller Joan Saura com el ministre de Justícia han destacat la importància simbòlica i jurídica de l'acte d'avui. En presència de la néta de Companys, Maria Lluïsa Gally, Saura ha explicat que la petició de reparació, que es començarà a tramitar avui mateix, és un pas cap a l'objectiu últim d'aconseguir la nul·litat del judici de l'únic president democràtic que ha estat afusellat a Europa.

El ministeri ha explicat que les conseqüències jurídiques de la declaració dependran de les accions que posteriorment emprengui cada afectat i dels tribunals, però també destaca la importància de la petició de reparació. Al Ministeri de Justícia donen per fet que aquesta petició de reparació es resoldrà d'una manera molt ràpida, i que en cap cas s'esgotaran els tres mesos que preveu la llei. Lluís Companys ha estat l'únic president europeu elegit democràticament que ha estat executat pel feixisme. El seu afusellament es va produir el 15 d'octubre de 1940, després d'una sentència dictada pel Consell de Guerra d'Oficials Generals celebrat a Barcelona un dia abans, en què se l'acusava d'adhesió a la rebel·lió. La sentència no ha estat mai anul·lada.

Picabaralla entre ERC i ICV A Esquerra Republicana li semblen "vergonyoses" les gestions del conseller Saura i, segons el seu secretari general, Joan Ridao, suposen "arrossegar-se" davant del ministre de Justícia. Segons Esquerra, el que s'ha de fer és anul·lar el procés que va acabar amb el seu afusellament. Ridao ha exigit a Saura que sigui el "govern català, que és qui té la màxima legitimitat, i no la família de Companys, qui insti l'anul·lació del procés judicial". Ridao ha qualificat de "lamentables" les declaracions de Saura en les que instava ERC a "llegir-se" la Llei de Memòria Històrica ja que, segons ell, "ERC no només s'ha llegit la llei, sinó que ha votat en contra".

El president d'ERC, Joan Puigcercós, va enviar ahir una carta a la néta de l'expresident Lluís Companys per explicar la seva postura, en la qual afirma que "recollir un document acreditatiu per facilitar la restitució de la figura de l'expresident és un gest molt més pròxim a la humiliació que no a la voluntat d'exonerar el president d'un país". La portaveu d'ICV, Dolors Camats, ha respost a Ridao dient que "ningú pot patrimonialitzar" la figura de Companys. "Tothom pot opinar, però Companys és alguna cosa més que patrimoni d'un partit polític. La Generalitat fa allò que no només és la voluntat política d'aquest govern, sinó que, en aquest cas, tenim l'aval del Parlament per una àmplia majoria amb una resolució que va votar PSC, ERC, ICV i CiU", ha recordat Camats.

Segons la portaveu d'ICV, el govern és qui ha de "rescabalar" l'honor de Companys, una cosa que és un "deure que arriba massa tard". Per aquesta raó, ha subratllat que tot el que siguin "impediments", referint-se a les crítiques d'ERC, s'haurien d'evitar perquè els tràmits siguin "ràpids".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut