Barcelona

La Generalitat anuncia l'inici dels tràmits per reparar la figura del president Companys

La Generalitat iniciarà en les pròximes setmanes els tràmits per aconseguir la reparació i dignificació de la figura del president Lluís Companys, afusellat al castell de Montjuïc el 15 d'octubre de 1940 després d'un consell de guerra. Com a primer pas d'aquest procés, el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, acompanyarà la néta del president Companys a Madrid per demanar la declaració de reparació i reconeixement personal, prevista en la llei de la memòria històrica aprovada pel Congrés l'any passat. Així ho ha anunciat el conseller Saura en l'espai l'"Entrevista" de Catalunya Informació.

Actualitzat
La Generalitat, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ha donat tot el suport jurídic i ha facilitat els tràmits i el trasllat des de Mèxic a Catalunya de M. Lluïsa Gally Companys, la néta del president de la Generalitat, qui sol·licitarà la declaració de reparació, moral i simbòlica, prevista per als qui van ser condemnats i sancionats pels òrgans penals o administratius de la dictadura per motius polítics, ideològics o de creença.

Gally Companys farà la sol·licitud davant el Ministeri de Justícia aquest octubre acompanyada del conseller Saura, segons ell mateix ha explicat a Catalunya Informació.

La declaració és un primer pas d'una posterior petició de revisió del judici a Lluís Companys. Les dues actuacions, destinades a dignificar i restituir la figura del president Companys, s'emmarquen en l'aplicació de la llei de memòria històrica, aprovada el 26 de novembre de 2007.

Lluís Companys és l'únic president europeu democràticament escollit que va ser executat pel feixisme. Amb el seu afusellament, es complia una sentència dictada pel Consell de Guerra d'Oficials Generals celebrat a Barcelona el 14 d'octubre de 1940, on se l'acusava d'adhesió a la rebel·lió, una sentència que no ha estat mai anul·lada.

Paral·lelament a les accions per restituir la figura del president Companys, la Generalitat donarà assessorament jurídic a totes aquelles persones que vulguin sol·licitar la declaració de reparació personal. Per donar aquest suport jurídic, la Direcció General de la Memòria Democràtica ha establert una oficina d'assessorament al número 409 de l'avinguda Diagonal de Barcelona.

Revisió del judici

El recurs de revisió només té viabilitat davant situacions acreditadament injustes, en les quals es fa palesa la innocència del condemnat en relació amb el fet que va servir de fonament de la sentència condemnatòria, i el poden interposar els penats i els seus parents.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut