Madrid

L'economia espanyola accentua el seu alentiment i creix un 0,1% en el segon trimestre

S'accentua l'alentiment de l'economia espanyola. Segons l'indicador avançat de l'Institut Nacional d'Estadística, el producte interior brut ha crescut només un 0,1% en el segon trimestre de l'any i el creixement interanual es queda, per tant, en l'1,8%. Això són dues i nou dècimes menys, respectivament. L'INE atribueix aquesta frenada a una menor contribució de la demanda interna, tot i que compensada parcialment pel sector exterior. Aquestes xifres confirmen les previsions que havia fet el Banc d'Espanya, que ja havia anunciat un creixement del 0,1% per aquest període. A la zona euro, el producte interior brut cau en aquest segont trimestre i se situa en una xifra negativa, en el 0,2%.

Actualitzat

L'Institut d'Estadística ha fet públiques les dades del producte interior brut del segon trimestre del 2008. Les previsions s'han complert i la situació no és gaire favorable. El creixement entre els mesos d'abril i juny s'ha situat en el 0,1%, de manera que la taxa de creixement interanual ha estat de l'1,8%. Són 9 dècimes menys que en el primer trimestre de l'any i és la xifra més baixa dels últims 12 anys. A més, contrasta amb el PIB del mateix període de l'any passat, que es va situar en el 4%.

L'INE atribueix aquesta frenada a una menor contribució de la demanda interna, tot i que compensada parcialment pel sector exterior i la reducció de les importacions.

Aquestes xifres confirmen les dades del Banc d'Espanya, que en l'últim butlletí ja preveia una frenada del creixement intertrimestral del 0,1%, i una reducció de l'augment interanual del PIB de l'1,8%. L'organisme supervisor considera que la crisi financera internacional i l'elevat preu del cru continuen afectant l'economia espanyola. I és que ha augmentat la incertesa i la pèrdua de confiança, que s'ha traduït en un menor consum de les llars i una caiguda de la inversió, especialment en el sector de la construcció, el motor de l'economia espanyola en els últims anys.

El PIB avançat només proporciona una informació orientativa i, per tant, podria variar respecte a les dades definitives que es publicaran el proper 27 d'agost.

El PIB cau a la zona euro

A la zona euro, el producte interior brut cau en aquest segont trimestre i se situa en una xifra negativa, en el 0,2%. La zona euro es troba, d'aquesta manera, en un perill de recessió econòmica. Països com Alemanya o Itàlia, motors de creixement de la Unió Europea, han patit un decreixement del 0,5% i del 0,3% respectivament.

Anar al contingut