Madrid

Solbes reconeix que l'economia espanyola entrarà en "creixement zero" a la tardor

L'economia espanyola ja pràcticament no creix. Així ho apunta l'últim informe del Banc d'Espanya, que situa el creixement del PIB en el segon trimestre d'aquest any en un 0,1%. Per si això no fos poc, el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, parla fins i tot de creixement zero pels mesos de després de l'estiu. El Banc d'Espanya culpa la crisi financera internacional i l'elevat preu del petroli de la frenada del consum i la inversió, sobretot en la construcció, i recomana al govern central austeritat pressupostària, flexibilitat laboral i control d'una inflació que el mateix Solbes reconeix que pot superar el 5% aquest estiu.

Actualitzat

D'abril a juny, segons el Banc d'Espanya, l'economia espanyola ha crescut només una dècima, deixant la taxa interanual a l'1,8%, 9 dècimes menys que el trimestre anterior. L'informe també constata un alentiment en la creació d'ocupació i millor comportament de la productivitat i del sector exterior.

El vicepresident econòmic ha reconegut que els preus seguiran pujant aquest estiu i que podrien superar el 5%. Demà se sabrà la dada avançada del juliol. Al juny la inflació s'havia disparat fins al 5 per cent, el nivell més alt dels últims 13 anys. Un element que no afavoreix el consum que, segons reflecteixen les dades de vendes del comerç, en l'últim any ha baixat prop d'un 10 per cent a Espanya i una mica més a Catalunya, un 11 per cent. El que més ha baixat és la compra de productes que serveixen per equipar les cases, com per exemple els electrodomèstics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut