Barcelona

La Generalitat no aplicarà la tercera hora en castellà tot i la decisió del TSJC

La polèmica sobre la tercera hora en castellà a l'escola torna a ser protagonista de l'actualitat política després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi fet pública una resolució judicial que insta la Generalitat a prendre les mesures necessàries perquè les escoles comencin a aplicar la tercera hora a partir del curs vinent. La interpretació que en fa el govern català, però, diu que la decisió judicial no contradiu la seva decisió d'ajornar-ne l'aplicació. És més, assegura que avala la seva gestió perquè el jutge no anul·la la normativa catalana actual. Així doncs, no pensa recorrer la sentència del TSJC i continuarà donant llibertat a les escoles per distribuir les hores en castellà.

Actualitzat

El govern català diu que el curs vinent no s'aplicarà la tercera hora en castellà i assegura que això no contradiu la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en resolució a una demanda de l'associació Convivència Cívica Catalana, segons la qual totes les escoles de Primària catalanes hauran de fer una hora més de castellà a partir del setembre. En la majoria dels centres catalans, el 95% concretament, no van impartir els mínims de castellà el curs passat.

La Generalitat, però, assegura que no l'aplicarà perquè el que obliga la llei és a impartir un total d'hores en castellà al final de Primària però no especifica com s'han de distribuir. Es tracta que, al final d'aquesta etapa escolar, els alumnes hagin fet 665 hores en castellà. Per tant, el govern interpreta que la distribució per cursos és lliure i que per arribar a aquest còmput no és imprescindible començar el curs que ve.

Des del tripartit, a més, s'assegura que la resolució avala la seva gestió perquè el jutge no anul·la la normativa catalana actual, el decret de primària. I és que Convivència Cívica Catalana havia demanat que el tribunal suspengués el decret de la Generalitat sobre la tercera hora de castellà i que es complís només el decret ministerial. Com que l'ordre d'avui no suspèn la legislació catalana vigent, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, se sent avalat.

El que sí que fa, però, la resolució judicial és ordenar una mesura cautelar, que consisteix a fer una hora més de castellà fins que es resolgui la qüestió de fons. El Departament d'Educació havia ajornat l'aplicació del decret ministerial fins al curs 2009-2010, quan confiava que ja hauria entrat en vigor la nova llei d'educació del Parlament català, que donarà més competències a la Generalitat.

Una polèmica que ve de lluny

La polèmica parteix d'un decret del desembre de 2006 del Ministeri d'Educació, el decret d'ensenyances mínimes, que ampliava de dues a tres hores setmanals la presència del castellà a Primària. Després de debats pedagògics i sobretot polítics, la Generalitat va anunciar que recorria la major part del decret davant el Tribunal Constitucional, inclòs el punt que es referia a la tercera hora, perquè vulnerava competències del govern català.

Al juny de 2007, el govern català, a través del decret de primària, va donar llibertat a les escoles per aplicar la tercera hora o no en funció de les seves necessitats i del seu entorn sociolingüístic. Maragall en les instruccions d'inici del curs 2007-2008 deixava clar que les estructures lingüístiques comunes s'havien de fer en català i també especificava que la tercera hora de castellà podia fer-se en assignatures no lingüístiques o en la sisena hora, que no és lectiva i aquell curs encara no estava implantada a tots els centres.

Aquest mes de juny el Departament d'Educació va ampliar el termini d'entrega del projecte lingüístic dels centres al juny del 2009, de manera que l'aplicació de la tercera hora s'endarreria un any més, fins al curs 2009-2010.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut