Nova York

La clau del so dels Stradivarius és la densitat de la fusta

La densitat de la fusta dels violins més prestigiosos del món, els Stradivarius, és la clau del seu so únic. Un estudi amb escàner mèdic de cinc violins antics i set de moderns fet per un doctor holandès i un "luthier" nord-americà ha pogut descobrir l'enigma. Els violins Stradivarius, creats al segle XVII pels mestres Antonio Stradivari i Guarneri del Gesù, deuen la seva qualitat a "l'homogeneïtat en la densitat de la fusta utilitzada". L'estudi explica per què els violins clàssics són molt superiors als violins moderns fets exactament com els antics Stradivarius. La investigació s'ha dut a terme emprant un programa informàtic que es fa servir per calcular la densitat pulmonar, que s'ha aplicat a aquests "pacients" tan especials de més de 300 anys.

Actualitzat
Quan els mestres "luthiers" Antonio Stradivari i Guarneri del Gesù van crear al segle XVII els violins Stradivarius, els més apreciats del món pel seu so, poc es podien imaginar que un escàner mèdic i un programa informàtic es mirarien amb lupa les seves creacions per mirar de descobrir el secret del seu excepcional so.

Violins com els d'abans

Ara, el doctor holandès Berend Stoel, de la Leiden University Medical Center (LUMC), en col·laboració amb el "luthier" nord-americà Terry Borman, han aconseguit treure l'entrellat del so dels violins. Els experts volien descobrir el motiu de la diferència de so entre els violins dels grans mestres i els moderns.

Alta tecnologia al servei de la fusta

Per això, han examinat cinc violins clàssics i set de moderns dins un escàner mèdic de l'Hospital Mont Sinaí de Nova York, que habitualment es fa servir per calcular la densitat de la membrana pulmonar en pacients amb emfisema. A més, també s'ha usat un programa informàtic per calcular la densitat pulmonar d'aquest tipus de pacients i s'ha redissenyat per aplicar-lo a l'estudi interior dels violins. L'ús de tecnologia avançada ha permès finalment estudiar uns "pacients" de més de 300 anys, i s'ha revelat el misteri que ha envoltat sempre el seu so excels. Els resultats de l'estudi s'han publicat a la revista científica d'internet "PLos ONE".

Els arbres creixen diferent

"La vibració i la radiació del so d'un violí la determinen la geometria de l'instrument i les propietats de la fusta", ha explicat el doctor Stoel. L'estudi ha permès veure que els arbres d'ara creixen d'una manera lleugerament diferent que en el passat. "Els canvis climàtics ho podrien explicar en part, però també el tractament que se li dóna a la fusta en el procés de fabricació dels violins moderns", ha afegit.

Els investigafors han conclòs que el descobriment ofereix noves possibilitats per a la reproducció de les qualitats del so dels violins antics.
Anar al contingut