Barcelona

Pugen els furts i es disparen les denúncies per beure o orinar al carrer

El nombre de delictes i detinguts va baixar l'any passat a Barcelona, al mateix temps que van pujar els furts i es van disparar les denúncies per orinar o beure al carrer, dues de les conductes penalitzades a l'ordenança contra l'incivisme. Segons les dades del Consell de Seguretat Urbana de Barcelona, els delictes van baixar un 0,6% i el nombre de detinguts es va reduir un 5,6%. En canvi, van augmentar un 4,3% els furts. L'increment més espectacular, però, van ser les denúncies per beure o orinar al carrer. En el consum d'alcohol es van denunciar 26.021 casos, més del doble que l'any anterior. Per orinar a la via pública es van presentar 9.025 denúncies, un 52% més que al 2006.

Actualitzat
En el marc de l'ordenança de civisme, van baixar les denúncies relacionades amb la prostitució –tant per a les dones que exerceixen com per als clients-, que van passar de 3.641 a 2.389. Un altre apartat en què van disminuir les queixes va ser el de les denúncies per soroll, poc més d'11.400, un 6% menys que al 2006.

Van seguir una evolució inversa les actuacions contra els trilers, sobretot a les Rambles. N'hi va haver 6.152, un 42% més.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, considera que les dades demostren que "s'ha avançat" en el civisme i que hi ha més actuacions policials i menys trucades de la ciutadania, perquè amb prou feines es reben queixes abans de passar a l'acció.

Tant Hereu com el conseller d'Interior, Joan Saura, han admès que una assignatura pendent és la reincidència en els furts. Els dos dirigents han defensat una reforma legislativa per combatre-la. Saura ha admès, fins i tot, que els cossos policials es poden "desmotivar" perquè veuen que la persona a la qual detenen queda lliure i torna a robar poques hores després.

Saura ha destacat, d'altra banda, que l'any que ve Barcelona comptarà amb la major part de la nova promoció de 1.300 agents dels Mossos d'Esquadra.
Anar al contingut