Madrid

Tres quartes parts dels treballadors espanyols estan estressats

Anar cada dia a treballar suposa per a la majoria dels espanyols un elevat risc de patir estrès. De fet, aquesta dolència afecta el 73% dels empleats, segons un estudi de l'Observatori de Riscos Psicosocials del sindicat UGT. Els motius d'aquest estrès, entre d'altres, el risc d'assetjament que declaren un de cada quatre empleats i l'abús per part dels seus superiors, que denuncien un 43% dels consultats. Els símptomes més habituals lligats a l'estrès laboral són la fatiga, dolors de coll i cap, irritabilitat, sensació d'aclaparament, falta de concentració, insomni i dificultats oculars.

Actualitzat
Tres de cada quatre treballadors espanyols pateixen estrès en el seu àmbit laboral i tres quartes parts d'ells reconeixen tenir problemes de salut relacionats amb aquesta situació. Les situacions d'estrès laboral poden deure's a diversos factors, entre els quals es troben la falta d'autonomia en el lloc de treball, inseguretat respecte a les condicions laborals i al futur o indefinició sobre les tasques a desenvolupar.

L'informe d'UGT revela, a més, que set de cada deu treballadors "se senten cremats". Aquesta sensació, coneguda també com a la síndrome de "burnout", està directament relacionada tant amb factors físics -cefalees, dolors musculars, fatiga crònica...- com psicològics -frustració, ansietat, irritabilidad- o amb aspectes organitzatius -menor rendiment, absentisme laboral.

Parlar fent crits, criticar la vida privada i ser amenaçats, ignorats o assignats a llocs aïllats són altres conductes que pateixen alguns treballadors en el seu lloc de treball i que poden afectar la seva salut.

Risc d'assetjament

Segons aquest estudi, el 26% dels treballadors es troben en risc d'assetjament a l'hora de desenvolupar la seva activitat en un ambient que qualifiquen de fustigador. Un 2% de les persones entrevistades són víctimes d'assetjament moral a la feina de manera permanent i un 15% reconeixen haver estat víctimes puntuals.

A més, el 43% dels enquestats diuen haver sofert abús per part dels seus superiors i més de la meitat de les víctimes d'assetjament es queixen d'haver rebut un comportament vexatori mitjançant crits. Aquest tipus de comportaments poden provocar depressions en els treballadors i conduir, per tant, a la baixa laboral.

L'organització dirigida per Cándido Méndez denuncia que tots aquests riscos psicosocials es produeixen, principalment, per una dolenta organització del treball i per un estil de comandament deficient i en la majoria dels casos, autoritari. A més, les empreses no estan preparades per a resoldre aquests conflictes, ja que una de cada tres deixa que el problema persisteixi en retardar la presa de decisions.
Anar al contingut