Madrid

Montilla avisa Zapatero que Catalunya ja no pot donar més i rebre menys

El president de la Generalitat, José Montilla, ha aprofitat el sopar de barons socialistes d'aquesta nit a La Moncloa per reiterar davant José Luis Rodríguez Zapatero que Catalunya "ja no pot donar més i rebre menys". Preparar el terreny per al nou model de finançament era l'objectiu de la trobada del president espanyol amb els presidents autonòmics socialistes. I Montilla ha remarcat que el sistema actual és "anòmal" i requereix canvis perquè els catalans tinguin la mateixa qualitat de serveis que els ciutadans que viuen en qualsevol punt d'Espanya. També ha recordat a Zapatero que l'Estatut preveu un pacte bilateral i fixa un termini, el 9 d'agost, condicions que xoquen amb el plantejament que ha fet el vicepresident econòmic, Pedro Solbes.

Actualitzat
Com ja havia fet a la tarda a la sessió de control, José Montilla ha destacat que treballarà per afavorir un acord pel finançament entre totes les comunitats autònomes, però alhora ha advertit que la unanimitat territorial no pot posar en dubte el pacte bilateral entre la Generalitat i l'Estat, ni perjudicar els interessos de Catalunya.

El president ha apostat per continuar exercint la solidaritat però que "exercir-la, que és aportar-hi més, no pugui significar mai rebre'n menys". Montilla creu que el nou sistema ha de ser més transparent, just, solidari i corresponsable políticament i fiscalment.

Montilla ha recordat que les ingressos de les autonomies no es corresponen amb les despeses que han d'afrontar i que, en els últims anys, no han parat de créixer. I ha afegit que els recursos han pujat sistemàticament per sota del que ho han fet els del govern central.

El dirigent socialista ha insistit que cal actualitzar el barem de població. En el cas de Catalunya, ha augmentat un 14,9% des del 1999. A més, en el mateix període, Catalunya ha rebut el 22,64% de la immigració del total de l'Estat. Si es tenen en compte les variables, en el rànquing de recursos per capita, Catalunya baixa del lloc 123 abans de l'anivellament al 96. En canvi, altres autonomies pugen del 70 al 123.
Anar al contingut