Birmània

L'ajuda arriba amb dificultats al milió de damnificats de Birmània

La junta militar de Birmània comença a obrir alguna escletxa per permetre que l'ajuda humanitària entri al país, una zona devastada pel cicló "Nargis", que ha deixat un rastre de 22.000 morts -que l'ambaixada dels EUA eleva a 100.000- i 40.000 desapareguts, a més d'un milió de persones sense casa i una superfície de 5.000 quilòmetres quadrats, equivalent a un 80% de la província de Barcelona, negada d'aigua. Les ONG i la comunitat internacional adverteixen que la situació de la població és desesperada i que les xifres oficials de víctimes podrien quedar molt curtes. A més, cada cop són més les veus que denuncien que la xifra de morts podria haver estat molt inferior si el règim dictatorial hagués avisat la població.

Actualitzat

El règim militar de Birmània no va avisar la població de la força del cicló que s'acostava, el "Nargis", tot i haver rebut avisos de l'Índia 48 hores abans de l'arribada del cicló, i és per això que les Nacions Unides l'acusen de ser el principal culpable del rastre de mort i destrucció que hi ha al país, on les últimes xifres oficials són de 22.000 morts, 41.000 desapareguts i 100.000 damnificats. Les ONG, però, les doblen. I l'ambaixada dels Estats Units a Birmània fins i tot eleva el nombre de víctimes mortals a 100.000.

D'altra banda, la junta dictatorial que governa amb mà de ferro el país deixa entrar l'ajuda amb comptagotes. Aquest matí han autoritzat l'enviament d'un avió amb 25 tones d'ajuda humanitària de l'ONU i també s'han desbloquejat 800 tones d'aliments que el Programa Mundial d'Aliments tenia emmagatzemats a Rangun, antiga capital del país. A més, han d'arribar dos avions més que se sumen al que va arribar ahir des de l'Índia.

El mateix secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha demanat a la junta militar que faciliti l'arribada dels equips de rescat. Espanya hi enviarà un avió amb tretze tones de material, si hi ha garanties que l'ajuda arribarà als afectats. I és que tant les ONG com diversos països denuncien la lentitud i les traves administratives que es troben per poder fer la seva feina, i el temps corre en contra dels damnificats pel cicló.

Els qui han pogut entrar al país parlen de muntanyes de cadàvers i de supervivents absolutament desesperats. A Rangun ni els soldats ni cap autoritat estan col·laborant per treure runa dels carrers. No hi ha aigua potable ni llum i els veïns s'han d'organitzar per retirar arbres i torres elèctriques caiguts per la força del vent.

L'organització Save the Children assegura que les persones sense casa podrien ser milions i que un 40% de les víctimes són nens. A la falta d'aigua potable, aliments i medecines s'hi afegeix el perill d'epidèmies causat per l'aigua i l'acumulació de cadàvers a la intempèrie, una realitat que la televisió oficial s'afanya a ocultar.

La Creu Roja ha fet una crida urgent per demanar quatre milions d'euros per adquirir menjar i altres articles de primera necessitat. La comunitat internacional, per la seva part, s'ha compromès a enviar més de 10 milions de dòlars en ajuda humanitària per atendre les 100.000 persones damnificades.

Mentrestant, l'hermetisme per informar de la situació actual es manté. Aquesta mateixa nit han expulsat un periodista de la BBC que havia entrat al país amb un visat de turista.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut