Somàlia

Assaltat per pirates un pesquer basc a Somàlia amb 26 persones a bord

El pesquer basc "Playa de Bakio" ha estat assaltat per pirates en aigües internacionals a prop de la costa de Somàlia i els seus 26 tripulants, 13 espanyols i 13 africans, es troben segrestats. Els fets han passat a unes 250 milles de la costa africana mentre el vaixell, que pesca tonyines, treballava. Quatre persones haurien accedit a l'embarcació després d'atacar-la amb llançagranades i mantenen retinguda la tripulació. Via telefònica, un dels assaltants ha confirmat que són un grup somali que ha segrestat el vaixell per diners. Segons les últimes informacions, els pirates estan portant el pesquer cap a la costa per demanar un rescat.

Actualitzat
El capità de l'embarcació, en declaracions a Radio Nacional d'Espanya ha assegurat que tots es troben bé. "Aniran a parlar a Hardera", a Somàlia, "que és la seva terra. Després faran en conseqüència el que els digui el seu cap". ha explicat el capità del "Playa de Bakio" sobre els plans dels captors.

Com a conseqüència de l'assalt, el vaixell ha patit desperfectes materials que no impedeixen la navegabilitat. Els 26 tripulants, 13 pescadors gallecs i bascos i 13 africans, no haurien resultat ferits. Segons els primers indicis que es desprenen del seu seguiment, el "Playa de Bakio" s'estaria dirigint a terra ferma. Successos d'aquest tipus sembla que són freqüents en aquesta zona. I és que, el sector pesquer ja fa temps que adverteix de la perillositat de treballar-hi. Un dels assaltants ha confirmat que són un grup somali i que es tracta d'un segrest per diners.

El Departament d'Agricultura, Pesca i Alimentació del govern basc i el Ministeri d'Afers Exteriors han iniciat els contactes diplomàtics per garantir la seguretat de la tripulació i aconseguir l'alliberament dels captius. L'ambaixada d'Espanya a Kènia, amb jurisdicció a Somàlia, ja hauria iniciat les primeres gestions i contactes amb les autoritats de la zona.

Una fragata espanyola que navega pel mar Roig es dirigeix a la zona on el vaixell ha estat assaltat pels pirates, segons fonts del govern espanyol. La ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, està en contacte amb els ministres d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, i de Defensa, Carme Chacón, per seguir el cas.

Els titulars d'Exteriors i de Defensa també s'han posat en contacte amb l'OTAN perquè les autoritats de països amb presència militar a la zona puguin donar suport logístic i ajudar en les tasques de localització del pesquer. Fonts oficials han informat que hi ha un vaixell francès que estaria a unes 230 milles de la costa somali.

Aquest fet té lloc després que al juliol, tots els partits al Congrés, tret del PSOE, van fer una petició per reforçar la seguretat de les embarcacions que treballen a la zona, però això encara no s'ha portat a la pràctica.
Anar al contingut