Catalunya

Un veí de Tarragona ofereix gratis l'aigua del seu macropou

La família Boronat ha posat a disposició de l'àrea metropolitana de Barcelona l'aigua del macropou que té a Tarragona. En un gest de solidaritat, el portaveu de la família, Joan Boronat, ha explicat que ofereixen gratis l'aigua del pou, el mateix que va abastir Tarragona durant quaranta anys, fins que es va construir el minitransvasament de l'Ebre. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha encarregat un informe per estudiar l'oferta. Més al nord, els regants del Ter i diversos ajuntaments i entitats ecologistes han anunciat que denunciaran l'ACA per l'incompliment sistemàtic del cabal ecològic del Ter. I Foment del Treball ha exigit que no hi hagi talls a l'àrea metropolitana de Barcelona

Actualitzat

La família Boronat lamenta que es parli de transvasar aigua del Ter i ofereix aigua gratuïta mentre els pantans del Ter-Llobregat estiguin per sota del 20% de la capacitat. Asseguren que en cap cas el pou està sobreexplotat i que seria viable subministrar aigua de boca de manera continuada tal com es va fer abans que es construís el minitransvasament de l'Ebre i durant quaranta anys, en aquest cas, per a Tarragona. De fet, se'n van treure 500.000 litres cada hora, que vol dir 0,36 hectòmetres cúbics al mes. Amb la sequera actual, Tarragona i Reus tenen previst traspassar a Barcelona aigua dels pous municipals, que serien 0,2 i 0,4 hectòmetres cúbics mensuals, respectivament.

Des de l'ACA, però, en discrepen i consideren que l'ús del pou suposaria una sobreexplotació de la zona. A l'espera dels resultats de l'informe tècnic, també sospiten que, un cop s'hagi tret la bossa d'aigua dolça de la part superior, la resta de líquid serà aigua salada.

Precisament, l'ACA serà objecte d'una denúncia per part de la plataforma que agrupa ajuntaments, regants i entitats ecologistes de la conca del Ter. El grup està decidit a dur l'Agència als tribunals per l'incompliment sistemàtic de la llei que regula el transvasament d'aigua del riu a l'àrea metropolitana de Barcelona i exigeix que es mantingui el cabal ecològic del Ter.

També s'ha queixat avui la patronal catalana Foment del Treball, que ha reclamat que no es talli l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona. Foment del Treball ha advertit que les possibles restriccions perjudicarien quatre milions i mig de persones i suposarien la pèrdua de confiança de la societat respecte dels poders públics.

Pel que fa a la situació dels embassaments catalans, les pluges dels últims dies han permès una minsa millora de les reserves d'aigua, tot i que estan al 21,11% de la capacitat. Quan baixin per sota del 20%, s'haurà d'activar la fase d'emergència que recull el decret de sequera.

Anar al contingut