"Enlloc és segur per als infants": Unicef alerta de l'augment de morts de menors a Ucraïna

L'ONG denuncia que a tot el país continuen els atacs a les escoles i centres sanitaris i que prop d'un milió d'infants no tenen accés a l'educació

RedaccióActualitzat

Augment considerable de les morts d'infants a Ucraïna, segons ha alertat Unicef. Des de principis d'any fins a finals de març n'havien mort 25, un 40% més que en el mateix període del 2023. Només durant les primeres tres setmanes d'abril, nou menors més han mort.

Segons dades oficials de l'ONU, almenys 600 infants han mort des del principi de la invasió, el febrer del 2022, i 1.350 han resultat ferits. La directora regional d'Europa i Àsia central d'Unicef, Regina De Dominicis, ha parlat de l'afectació de cada atac sobre la "qualitat de vida" dels menors:

"Em preocupa veure que els atacs a tot el país continuen, destruint escoles, centres sanitaris i edificis residencials. Enlloc és segur per als infants"

Una de les principals conseqüències és la vulneració del dret a l'educació. Només en els tres primers mesos del 2024, 36 centres sanitaris i 140 escoles han estat danyades o destruïdes.

Unicef apunta que l'accés a l'educació s'ha vist afectat a Ucraïna durant quatre anys, sumant la pandèmia a la guerra. Gairebé la meitat d'infants no poden assistir a l'educació presencial i un milió de menors no poden accedir a cap mena d'educació a causa de la inseguretat.

L'ONG explica en un comunicat que facilita a 1,3 milions d'infants l'accés a l'educació formal i informal, i també dona suport psicosocial a 2,5 milions d'infants i els seus cuidadors.

Una família busca refugi al metro de Kíiv durant un atac rus
Una família busca refugi al metro de Kíiv durant un atac rus (REUTERS/Alina Smutko)


Acord inèdit per intercanviar uns 50 menors desplaçats

Els infants ucraïnesos també han viscut desplaçaments, amb Rússia acusada de practicar deportacions forçoses. És en aquest àmbit que aquesta setmana s'ha anunciat a Qatar un acord inèdit entre Kíiv i Moscou per intercanviar gairebé una cinquantena de menors desplaçats de tots dos bàndols.

La representant russa del Kremlin que ha signat l'acord és Maria Lvova-Belova, acusada, al costat de Vladímir Putin, pel Tribunal Penal Internacional de crims de guerra, precisament pel trasllat il·legal de menors a territori rus:

"Com a resultat de les negociacions, vam acordar una llista de 29 nens que es reuniran amb els seus familiars a Ucraïna i 19 nens que es reuniran amb els seus familiars a Rússia."

Moscou sempre ha defensat que, si van moure canalla, va ser per allunyar-los de zones perilloses, però Ucraïna ha denunciat deportacions massives en algunes zones del Donbàs: tenen una llista de més de 19.000 menors sostrets, dels quals només 400 han estat retornats.

A més a més, Kíiv informa que en alguns casos s'ha eliminat la identitat ucraïnesa d'aquests nens: canviant-los els noms i els documents, i oferint-los en adopció a famílies russes. I tem que no només els perdin el rastre, sinó que ells també perdin qualsevol lligam amb els seus orígens.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut