Los Angeles

Famílies nord-americanes cremen casa seva a la desesperada per poder pagar la hipoteca

La crisi de les hipoteques d'alt risc que viu els Estats Units des de l'estiu passat ha posat contra les cordes moltes famílies nord-americanes en un país acostumat a viure a crèdit. Desesperats, alguns dels morosos han arribat a cremar casa seva per poder cobrar l'assegurança i pagar el que deuen al banc. A internet proliferen blogs on aquesta mesura corre de post en post amb gent que demana consell de com fer-ho i d'altres que els responen. Un dramàtic remei que pot acabar pitjor que la malaltia. Alguns casos ja han acabat davant dels tribunals.

Actualitzat
Les companyies d'assegurances van de bòlit a Califòrnia. L'any passat els incendis d'habitatges es van duplicar. A l'estat de Colorado també han augmentat aquest tipus de sinistres així com en altres estats, com Michigan. La refinanciació i la recerca d'altres prestamistes és encara la fórmula més freqüent i adequada per fer front a les lletres de la casa però la desesperació d'algunes famílies davant els problemes per pagar les hipoteques els ha dut a sortides desesperades.

"No pago la hipoteca, cremo casa meva". "Salva't de pagar la hipoteca, crema casa teva". "Impedeix que el banc es quedi amb  casa teva amb foc". O "com cremar una casa per l'assegurança i sortir-te amb la teva". A internet han començat a proliferar blogs on la gent baralla la possibilitat d'incendiar les seves propietats, demana consell sobre el procediment i els tràmits a seguir posteriorment.

No és un fenomen general però diversos nord-americans ja han acabat als tribunals per intentar-ho. I és que cremar la casa no és la millor solució. Si l'asseguradora investiga les causes de l'incendi i descobreix que és provocat no pagarà la pòlissa i després el morós seguirà amb els deutes que tenia i sense casa que li servia per avalar els crèdits. A això, a més, se li haurà de sumar els costos judicials. Les sentències acostumen a ser condemnatòries i deixen als acusats en llibertat condicional.

NeighborWorks America, una organització formada per assessors, inversors i prestamistes que es coordinen per ajudar la gent a buscar sortides que els permetin mantenir la casa i fer front als pagaments, rep unes 5.000 trucades al dia de famílies, sobretot d'origen afroamericà i llatinoamericà, que no poden pagar la hipoteca.

La firma Goldman Sachs calcula que el 30% de les hipoteques nord-americanes podrien estar en situació d'impagament o en procés d'execució judicial cap a final d'aquest any.

I encara una altra dada, el president de la Reserva Federal, Alan Bernanke, va reconèixer que al llarg de 2007 una de cada cinc hipoteques d'alt risc amb interès variable de gairebé 3,6 milions, estaven en morositat greu, és a dir, tenien endarreriments de més de 90 dies o ja estaven en procés d'execució.

L'any passat els bancs prestadors van iniciar uns 1,5 milions d'execucions hipotecàries, comparat amb la mitjana dels dos anteriors, que va ser de 950.000.
Anar al contingut