San Francisco

El gegant informàtic Microsoft obrirà l'accés als seus productes per facilitar el desenvolupament de programari independent

El gegant informàtic Microsoft permetrà l'accés als seus programes i productes per facilitar el desenvolupament de programari independent. Amb aquesta nova estratègia, el gegant informàtic segueix els passos del cercador Google, que ha fomentat la filosofia de desenvolupar programari lliure. Microsoft està sota el punt de mira de la Unió Europea, que ja el va multar per abús de posició dominant i, en aquest moment, investiga si vulnera la llei de competència en incloure el seu navegador, Internet Explorer, de sèrie, en el Windows.

Actualitzat
Microsoft ha anunciat un gir radical a la seva estratègia empresarial. Per primera vegada, el gegant informàtic aposta per facilitar l'accés a part del codi dels seus programes, fins ara secret i estrictament custodiat, per garantir "més transparència i interoperabilitat" pels seus productes. L'anunci s'ha fet a la seva conferència anual a San Francisco, després que ahir ja avancessin canvis com l'accés gratuït a les seves eines per als estudiants universitaris, o deixar en mans dels usuaris la programació de jocs per la seva Xbox.

Però l'anunci d'aquest dijous va més enllà, i afectarà els seus principals progames: el Windows Vista, el paquet d'ofimàtica Office i l'Exchange Server, entre altres. Microsoft publicarà a internet tota la informació que permet a qualsevol programador interactuar amb aquests programes, els anomenats API. D'aquesta manera, segons el gegant de Redmond, es garantiran les connexions obertes des d'altres aplicacions, l'intercanvi de dades, i un compliment dels estandards de la indústria informàtica. Però encara hi ha més: Mircosoft parla d'una major implicació amb la indústria i els usuaris incloent, per primera vegada, "les comunitats de codi obert".

A banda de fer l'ullet a la cultura OpenSource, un dels aspectes més novedosos és el compromís de Microsoft de fer públics la seva pròpia implementació dels estàndars internacionals. L'empresa creada per Bill Gates ha aprofitat sovint la seva posició dominant al mercat per imposar els seus propis estàndars "de facto", incomplint els protocols de la indústria i complicant així que altres empreses poguessin interactuar amb els productes de Microsoft.

La pressió de Brusel·les
Precisament aquest és un dels aspectes que, durant anys, ha posat Microsoft al punt de mira de la Unió Europea, que l'ha multat per abús de posició dominant. També altres gegants informàtics, com Sun Microsytems i Oracle, han denunciat Microsoft per competència deslleial i incompliment d'acords. Per tot plegat, la companyia hauria optat per fer un gir cap a la transparència, i lluitar així per mantenir el seu predomini als PCs. Aquesta estratègia podria complementar la que Microsoft manté al món d'internet en la seva pugna amb Google, i que fa poques setmanes va materialitzar-se en una oferta de compra de Yahoo!.
Anar al contingut