L'Hospitalet de Llobregat

Zapatero dóna ple suport a Montilla després que Mas va insinuar possibles canvis a la Generalitat

Jornada central de la precampanya socialista a Catalunya. El PSOE ha fet a l'Hospitalet de Llobregat l'acte més important, amb el president de la Generalitat, José Montilla, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i l'expresident Felipe González, en una de les poques ocasions en què se'ls veurà junts en un míting. Zapatero ha assegurat que ha complert amb l'arribada de l'AVE a Barcelona i ha garantit que José Montilla continuarà com a president de la Generalitat després del 9 de març. Zapatero també ha estat a Lleida, des d'on ha renovat el seu compromís amb Catalunya.

Actualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha començat la seva intervenció en el míting que els socialistes han fet a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat davant de 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, amb una referència a l'operació antiterrorista duta a terme al País Basc francès i que s'ha saldat amb la detenció de dos dels presumptes etarres que van participar en l'atemptat a la T-4 de Barajas.

"Aquell dia vaig afirmar que els que havien comès aquella barbaritat pagarien per aquesta raó. Ho hem complert perquè tots ja estan en mans de la justícia", ha assenyalat. Zapatero també ha assegurat que "aconseguirem aviat el final definitiu de la violència, que és el que vol la immensa majoria de la societat basca", i ha afegit que "la violència no cap en la democràcia i mai aconseguirà els seus objectius".

Zapatero també ha aprofitat aquest acte de precampanya per donar suport a Montilla, després que en els últims dies des de CiU han advertit del possible canvi de presidència de la Generalitat si Zapatero els necessitava per formar govern. En aquest sentit, el president espanyol i candidat a la reelecció s'ha compromès a treballar "colze amb colze" els pròxims quatre anys amb Montilla perquè Catalunya "torni a arribar líder a la meta en progrés econòmic, polítiques socials i convivència".

"Dues opcions, però només una de convenient"

Montilla, per la seva banda, ha augurat que un hipotètic govern del PP hipotecaria el futur de Catalunya. "D'aquí a 22 dies decidirem el paper d'Espanya, i els catalans ens hi juguem molt, no són unes eleccions fàcils i només hi ha dues opcions, però només una convé a Catalunya", ha assegurat José Montilla davant d'unes 10.000 persones que es congregaven a la Farga de l'Hospitalet.

"Una de les opcions és fer president Rajoy, que va ser cinc vegades ministre amb Aznar, però ningú recorda de què. És difícil ser tantes vegades ministre i que ningú recordi de què. Rajoy va ser elegit per Aznar, ha dit, i em temo que, ha dit també, se'l carregaran els seus després del 9 de març", ha vaticinat Montilla.

L'altra opció després del dia 9, segons el líder del PSC, és l'aposta "pel progrés i pel president que va treure les tropes de l'Iraq, que més ha fet per la igualtat de les persones i pel benestar dels dependents". "No hi ha color. O el progrés o el PP, que no vol l'Estatut de Catalunya i que amb aquesta excusa ha posat la meitat d'Espanya contra Catalunya", ha indicat.

"No ens convé un govern que ens titlli d'insolidaris perquè volem un finançament millor", ha dit Montilla, i ha ressaltat que "el 9 de març hem d'elegir entre la crispació o l'optimisme, entre la justícia social o correspondre als amics".

"Diguin el que diguin les enquestes"

Montilla també s'ha mostrat convençut que els socialistes "guanyarem les eleccions diguin el que diguin les enquestes. El futur l'escriurem amb les nostres mans. I cada vot és un vot molt valuós, val per tres. Zapatero significa que Catalunya avanci i dir-li al PP que ha de canviar i que es tregui de sobre la força".
Tot i això, ha advertit que una derrota socialista "té un triple càstig: Rajoy, Acebes i Zaplana, i això no ens ho podem permetre els catalans perquè hipotecarien el nostre futur".

L'Estatut, un desgast

En la segona etapa de la seva visita a Catalunya, a Lleida, Zapatero retreia a alguns partits la seva indefinició sobre les seves aliances postelectorals i ho aprofitava per fer una crida al vot útil dels catalans. Zapatero ha renovat el seu compromís amb Catalunya recordant el desgast que li ha suposat donar suport a l'Estatut, la qual cosa fa que no se'l pugui comparar amb Mariano Rajoy, que l'ha portat al Tribunal Constitucional.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut