Barcelona

Mas avisa que, si el PSOE depèn de CiU, serà "el principi de la fi del tripartit"

El president de CiU, Artur Mas, ha llançat un avís clar al govern d'entesa: si CiU és decisiva perquè el PSOE governi a Madrid, això suposarà "el principi de la fi del tripartit". "Exigirem als socialistes, als espanyols i als catalans un acord explícit perquè es respecti la llista més votada", ha subratllat. Mas ha parlat clar després de participar excepcionalment en la reunió del comitè electoral de CiU, que ha estudiat com abordar els pròxims dies de precamanya sense Josep Antoni Duran Lleida. El líder democristià es recupera bé de l'operació en què li van extirpar un tumor en un pulmó. Ha abandonat la Unitat de Cures Intensives i ja és en una habitació de planta.

Actualitzat
Artur Mas ha explicat que, en cas que José Luis Rodríguez Zapatero necessiti els vots de CiU per ser investit president del govern espanyol, el PSC haurà d'assumir que a Catalunya la federació nacionalista sigui al govern, com a primera força de les últimes eleccions, tant en vots com en escons.

"Si els socialistes depenen de CiU, la nostra força suposarà l'inici del final del tripartit a Catalunya", ha sentenciat Mas. Mas ha instat els socialistes catalans a aclarir quina serà la seva prioritat si arriba l'avinentesa: "Els primers interessats a portar Zapatero a La Moncloa seran els socialistes catalans. I si no, que ho diguin". El president de CiU ha afegit que el govern d'entesa "podria continuar, si volgués", però aleshores CiU no donaria suport a Zapatero.

Hores abans, s'ha expressat en aquest sentit el número 2 de la federació a la llista per a les generals, Pere Macias, que ha avisat que José Montilla podria deixar de ser president de la Generalitat "d'aquí a dos mesos".

També al matí, José Montilla ha afirmat des de Madrid que no subordinarà la política catalana "a la lògica de la política espanyola" i ha demanat no confondre "influència amb subordinació". En resposta, Mas ha dit que creu que els socialistes catalans "tenen ganes que governi Zapatero, però han d'entendre que, en democràcia, cal respetar la llista més votada. No poden passar-se el resultat electoral per l'entrecuix".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut