Madrid

Els bisbes catalans justifiquen l'orientació del vot però discrepen del to i el consideren inoportú

El comunicat de la Conferència Episcopal Espanyola amb les orientacions que han de tenir en compte els catòlics a l'hora d'anar a votar ha aixecat una gran polseguera política però també ha dirigit les mirades cap als bisbes catalans, per saber què n'opinen. El calendari ha volgut que s'estigui fent a Vic la reunió trimestral de la Conferència Tarraconense i des d'aquesta tribuna els bisbes catalans han justificat les orientacions de vot en contra dels partits que negociïn amb terroristes. Diuen, però, que s'ha malinterpretat el comunicat i el consideren inoportú.

Actualitzat
A la reunió que fan habitualment els bisbes catalans cada trimestre s'ha hagut de tractar un tema incòmode per a molts dels seus participants: les declaracions del portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola respecte a l'orientació del vot dels catòlics. Aquestes paraules han aixecat molta polèmica perquè per a molts sectors impliquen la demanda de vot pel Partit Popular, cosa que els bisbes neguen absolutament.

Pel que fa al terrorisme, es posicionen igual que els seus companys en contra del diàleg amb ETA però asseguren que aquest només és un punt dels deu que conté el text complet, que dóna una visió molt més àmplia del seu pensament.

El bisbe de la Seu i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives, assegura que els bisbes no volen forçar la societat. Reclama respecte i també el dret a no quedar-se tancats a les sagristies. En aquest sentit assegura que Espanya no pot deixar-se segrestar per cap grup terrorista que "primer et posa bombes i després et demana una negociació política".

L'església de base reconeix que tant els bisbes catalans com els bascos tenen un paper difícil a Madrid i que probablement han aconseguit suavitzar el to del document que va presentar la Conferència, però els demanen més valentia i que treguin la seva nota on es demana a la gent que vagi a votar per a la societat. Des de l'església de base es recorda que negar el diàleg és contrari a l'esperit de l'Església, que ha de ser sempre de mediació i d'ajuda per superar conflictes.

Enmig de tota aquesta tempesta, ha tornat a parlar el portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Juan Antonio Martínez Camino, que considera que s'ha entès malament del comunicat dels bisbes. Diu que l'Església és partidària del diàleg, però que creu que un govern no pot tenir com a interlocutor polític un grup terrorista.
Anar al contingut