Madrid

El PSOE lamenta que els bisbes utilitzin el terrorisme per fer campanya a favor del PP

La precampanya per a les eleccions generals del 9 de març té des d'aquest dijous un nou actor que no presenta candidatura, però que amb les seves recomanacions apunta cap a un partit en concret. Es tracta de la Conferència Episcopal Espanyola, que no es limita a donar consells morals als votants catòlics, sinó que en aquesta ocasió els insta a no votar cap partit disposat a negociar amb ETA i alerta dels separatismes. El document dels bisbes ha rebut els elogis d'alguns dirigents del PP, però també les dures crítiques de la resta de formacions. El PSOE, el principal al·ludit, ha lamentat l'actitud de l'Església i ha qualificat les recomanacions d'immorals.

Actualitzat
Les recomanacions de la Conferència Episcopal Espanyola als votants catòlics han agitat la precampanya electoral. Fins ara, els prelats comunicaven abans d'un procés electoral un seguit de plantejaments morals -que ara tampoc no han obviat-, com la crida a no votar partits que defensin el matrimoni entre homosexuals, el divorci o l'avortament.

Però aquesta vegada han anat un pas més enllà, i això ha provocat la immediata reacció de tots els partits polítics. Especialment del PSOE, que s'ha sentit directament al·ludit i ja ha desqualificat l'actitud hipòcrita de la cúpula de l'Església espanyola.

Mentre que alguns dirigents del PP han elogiat el document dels bisbes, la resta de partits han censurat que la cúpula de l'Església espanyola utilitzi el terrorisme associat amb les eleccions. Els representants del PSOE han estat especialment contundents amb el posicionament dels bisbes, que han titllat d'immoral.

Des del govern de la Generalitat, el president José Montilla ha qualificat de desafortunat el comunicat. Montilla creu que no representa l'opinió de tota l'Església, sinó la d'una part dels bisbes. En aquest sentit, el president català ha insistit que la jerarquia eclesiàstica catalana "està en posicions molt diferents" a les expressades pel comunicat de la Conferència Episcopal Espanyola. Segons Montilla, els bisbes catalans defensen posicions "més moderades, responsables" i més respectuoses amb la pluralitat.

La resta de partits també han lamentat el posicionament dels bisbes. Des d'ICV, Joan Herrera ha demanat que es retirin els privilegis a una jerarquia eclesiàstica "tan poc cristiana".

Fins i tot el democristià Josep Antoni Duran Lleida ha discrepat amb l'opinió de la Conferència Episcopal Espanyola. El candidat de CiU recorda el paper de mediador que ha jugat l'Església al llarg de la història a escala internacional.

El bisbe de la Seu nega que demanin vots

El bisbe de la Seu d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives, ha negat que la Conferència Episcopal Espanyola estigui demanant el vot per al PP. En declaracions a Catalunya Ràdio, Vives ha dit que s'ha fet una lectura interessada de la nota en què els bisbes demanen el vot per als partits que no reconeguin una organització terrorista com a interlocutor polític, ja que no es parla d'ETA, sinó del terrorisme en general.

Segons Vives, els bisbes fan un reconeixement dels partits nacionalistes, i això representa un pas endavant en les posicions de l'Església. El bisbe de la Seu ha insistit que la nota de la Conferència Episcopal només pretén ser una orientació per als cristians a l'hora de decidir el vot.
Anar al contingut