Barcelona

El Centre de Supercomputació de Barcelona i Microsoft s'alien per desenvolupar els ordinadors del futur

El Centre de Supercomputació de Barcelona ha fet més estrets els lligams amb el gegant informàtic Microsoft. Ja treballaven junts, però ara uneixen forces per adaptar els sistemes operatius i els programes informàtics als nous i futurs ordinadors, que cada vegada són més potents. Han creat un centre d'investigació conjunta, el primer d'aquest tipus que tindrà l'empresa de Bill Gates fora d'Amèrica, en què treballaran una vintena de persones i que tindrà un pressupost de 2,4 milions de dòlars els tres primers anys.

Actualitzat

Molts ordinadors ja tenen processadors amb més d'un nucli, que treballen en paral·lel. És, de fet, com si tinguessin dos processadors, i els permet ser més ràpids i fer més coses alhora. Això està exigint adaptar els programes perquè ho puguin aprofitar.

Per investigar en aquesta línia, l'empresa Microsoft ha decidit buscar l'experiència del Centre de Supercomputació de Barcelona. La col·laboració entre les dues entitats va començar fa dos anys i ara s'ha consolidat amb un acord pel qual han presentat un centre que farà recerca en un dels camps amb més futur dins la informàtica.

Estarà situat a l'edifici Nexus de la Universitat Politècnica de Barcelona (fins que finalitzin les obres d'un nou edifici al campus de la Diagonal), hi treballaran una vintena de persones i tindrà un pressupost de 2,4 milions de dòlars pels tres anys vinents.

El centre serà el primer d'àmbit internacional dedicat al desenvolupament de programari i arquitectura "multi-core" d'ordinadors que impulsa Microsoft amb un grup no americà. Els resultats que se n'obtinguin, segons ha explicat el conseller d'Innovació, Universitats i Empreses, Josep Huguet, "poden tenir importants repercussions en el futur", ja que les aplicacions informàtiques s'utilitzaran en àmbits tan diversos com la simulació auronàutica, l'estudi de l'atmosfera o el processament d'imatges.

El complex desenvolupament dels sistemes amb més d'un nucli d'execució, els anomenats "many-multi-core", que seran la base dels ordinadors i mòbils en els deu anys següents, requereix un treball conjunt d'experts en disseny d'arquitectures, és a dir, de maquinari (en anglès, "hardware") i en programari ("software").

És en aquest àmbit que se centra la col·laboració entre els investigadors del Centre de Supercomputació de Barcelona -un dels laboratoris amb més experiència en processadors en paral·lel i que allotja l'ordinador "Marenostrum"- i l'empresa de Bill Gates.

Anar al contingut