Madrid

El "xec nadó" rep llum verda al Congrés tot i les crítiques per electoralisme

El Congrés de Diputats ha aprovat el projecte de llei que regula l'anomenat "xec nadó", que subvencionarà el naixement o adopció d'un fill amb 2.500 euros, quantitat que podrà ser de 3.500 euros en casos com les mares solteres. Ara, el projecte de llei ha de passar pel Senat. De moment, es manté la previsió que les ajudes es puguin començar a cobrar cap a finals d'any, pels fills que hagin nascut a partir de l'1 de juliol. El projecte de llei s'ha aprovat amb l'abstenció del PP i CiU, i cap vot en contra. Malgrat aquest suport majoritari, els grups han manifestat que la llei és insuficient i el PP ha dit que es tracta d'una mesura electoralista.

Actualitzat
La majoria de grups han reclamat al govern espanyol ajudes progressives segons de la renda i més facilitats per tenir plaça a les llars d'infants, en comptes d'ajudes directes com la que s'ha aprovat. Una crítica compartida ha estat l'electoralisme de la mesura.

Per part del PP, Miguel Barrachina ha criticat la política de "xecs nadalencs" del PSOE i han acusat l'executiu d'incomplir "el 90%" dels compromisos en matèria d'Educació. Ho han argumentat amb els pressupost de guarderies, que segons el PP és de cent milions i no pas mil, com s'havia anunciat.

Des d'EU-ICV, Carme Garcia ha explicat que votaven favorablement la llei "amb gust agredolç i sense il·lusió" perquè no suposa cap ajuda que s'allargui en el temps per les rendes mitjanes i baixes, mentre que per les altes "és per fer un regalet al nadó". La formació aposta per limitar l'ajuda a les parelles que cobrin menys de 65.000 euros anuals.

En nom d'ERC, Georgina Oliva ha dit que el xec "és més a la vora de l'assitencialisme que del veritable estat del benestar" i és "un repartiment electoralista del superàvit de l'Estat".

Carles Campuzano, de CiU, ha denunciat "l'alt contingut electoral de la proposta" i ha dit que amb polítiques com aquesta "ens acostem més a Veneçuela que a Suècia".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut