Madrid

Grande-Marlaska arxiva definitivament la investigació sobre com es va contractar el Iak-42 que va provocar la mort d'uns 60 militars

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska no investigarà més la contractació de l'aparell Iak-42 que es va estavellar a Turquia el 2003 i va causar la mort de 62 militars. L'aparell sinistrat va ser contractat a través d'una agència de l'OTAN que, alhora, va subcontractar-ne el transport. En la resolució, el jutge diu que aquest sistema de contractació no es pot qualificar d'arbitrari. A més, Grande-Marlaska atribueix el sinistre a la falta de preparació del personal per aterrar en aeroports amb una orografia difícil. El jutge, però, ha obert la via perquè els familiars de les víctimes reclamin indemnitzacions a l'Estat i, en una altra causa, continua investigant irregularitats en la identificació de les víctimes.

Actualitzat

Grande-Marlaska ha rebutjat tots els recursos presentats contra l'arxivament de la part de la investigació que es refereix a la contractació de l'aparell i, per tant, ha confirmat que el cas ha quedat arxivat definitivament.

En la seva resolució, segons l'agència EFE, el jutge diu que el sistema de contractació a través d'una agència de l'OTAN anomenada NAMSA, que després va subcontractar el transport, s'utilitza en molts països i, tot i que es pot discutir més o menys, no es pot qualificar d'arbitrari.

El jutge també ha dit que l'accident no va ser provocat en cap cas per l'estat o el manteniment de l'aparell, una qüestió determinant, ha dit, per valorar la responsabilitat i la possible imputació d'un funcionari espanyol. En aquest sentit, el magistrat diu que no pot dirigir la investigació contra les empreses responsables del vol sense establir la "pretesa jurisdicció universal", ja que, perquè l'Audiència Nacional pogués actuar, un dels imputats hauria de ser espanyol.

En qualsevol cas, Grande-Marlaska atribueix el sinistre a la falta de preparació del personal per aterrar en aeroports amb una orografia difícil com el de Trebisonda i a la falta de sinèrgia entre la tripulació davant "moments de risc i cansament".

Tot i l'arxivament, el jutge ha obert la via perquè els familiars de les víctimes reclamin indemnitzacions a l'Estat i, en una causa separada, continua investigant les irregularitats comeses en la identificació de les víctimes.

Anar al contingut