Tòquio

Almenys 9 morts i 1.000 ferits al Japó en dos terratrèmols de 6,8 graus

Tragèdia i por al Japó. Dos terratrèmols de magnitud 6,8 a l'escala de Richter cadascun han causat almenys 9 morts i un miler de ferits, alguns de molt greus, segons la cadena nipona NHK. Les autoritats han emès una alerta de tsunami després de conèixer la intensitat del primer sisme, inicialment considerat de magnitud 6,6, i que després ha estat desactivada. Una central nuclear de la zona ha registrat un incendi en un dels reactors, i malgrat que s'ha assegurat que no hi havia risc de fuites, finalment se n'ha produït una de petita que ha fet que vessés material radioactiu al mar. El país es troba en una de les zones amb més moviments sísmics del món.

Actualitzat

Unes 10.000 persones han estat evacuades al Japó després dels dos terratrèmols que aquest dilluns han fet tremolar la regió de Niigata, al nord-oest del Japó, i la regió de Kyoto, a l'oest del país. De moment hi ha 9 morts i 1.000 ferits. Els equips de rescat, que enretiren la runa de les cases destruïdes, no descarten que el nombre de víctimes pugui augmentar a les pròximes hores.

El primer sisme, amb epicentre a 10 quilòmetres de profunditat sota el mar, s'ha produït a les 10.15 hora local i ha fet que algunes cases de la localitat de Kashiwakazi, a la província de Niigata, s'hagin ensorrat. Aquesta ciutat sembla que seria la més afectada de la zona, on els habitatges més antics, de fusta, han quedat reduïts a runa. El terratrèmol ha estat seguit per diverses rèpliques, la més forta de 5,6 graus, fins a les 23.17 hora local, quan hi ha hagut un altre terratrèmol de la mateixa magnitud que el primer, 6,8 graus. Aquest segon important moviment ha fet augmentar el nombre de víctimes fins a 9, tot i que ha tingut l'epicentre dins el mar, a 370 quilòmetres de profunditat sota l'aigua, davant les costes de Kyoto. L'illa més afectada ha estat Hokkaido.

A més, el primer terratrèmol també ha provocat un incendi en una central nuclear, que ha registrat una petita fuita de material radioactiu. La fuita ha estat només d'un litre i mig d'aigua que contenia material radioactiu. Però, segons la companyia elèctrica, propietària de la central, l'aigua contaminada ha anat a parar al mar.

Els serveis de transport a la zona s'han vist alterats pel sisme i s'han produït talls d'energia al tren bala japonès, Shinkansen, i el tancament temporal de l'aeroport provincial.

El govern japonès ha posat en marxa un dispositiu d'emergència per atendre els afectats i normalitzar la situació a l'àrea de Niigata i Nagano.

El Japó es troba en una de les zones sísmiques més actives del món i els terratrèmols de gran magnitud hi són relativament freqüents. Un dels més greus que ha patit el país va ser el 1995, quan un sisme de 7,3 graus va causar la mort a més de 6.000 persones. Fa tres anys, a la mateixa zona on ara s'ha produït el terratrèmol, 67 persones van morir i 4.800 van resultar ferides per un sisme d'igual intensitat.

Anar al contingut