Barcelona

Un 90% dels cinemes catalans fan vaga en protesta per la llei del sector, segons la federació convocant

Nou de cada deu sales de cinema de Catalunya han fet vaga en protesta per la llei del cinema que impulsa el govern espanyol. La vaga s'ha convocat a tot l'Estat i Catalunya és un dels llocs on ha tingut més seguiment, només per darrere de Madrid i Andalusia, amb un 95%. Les dades són de la Federació de Cines d'Espanya (FECE), convocant de l'aturada i que agrupa uns 4.000 exhibidors, un 90% del total. La vaga de 24 hores s'ha fet per demanar la supressió de la quota de pantalla, l'obligació de programar un determinat nombre de pel·lícules espanyoles o europees. Les sales al·leguen que "una sala on es projecta cinema espanyol és una sala oberta i buida, la qual cosa suposa una gran pèrdua".

Actualitzat
Per primera vegada en catorze anys, unes 1.200 sales de cinema a tot l'Estat han posat aquest dilluns el cartell de tancat. Els cines del grup Cinesa i Yelmo Cineplex són alguns dels que no han obert les portes. És la seva forma de protestar davant d'un projecte de llei del cine que consideren que no els ha tingut en compte. Els ha contestat, precisament des de Barcelona, la ministra de Cultura, Carmen Calvo, que ha destacat que la llei vol protegir el cinema espanyol, tal com fan la resta de països europeus amb les respectives produccions audiovisuals. 

Cinemes que no tanquen

Les úniques sales de cinema que ja han decidit no sumar-se a la protesta són la cadena de cinemes Renoir i les gestionades per Alta Films, que gairebé arriben al centenar de pantalles. Els responsables d'aquestes sales han indicat que, per ells, el tancament suposa una imatge de "rebequeria inoportuna per no haver estat a l'altura de les circumstàncies", ja que han indicat que en el seu moment es podria haver arribat a acords. Amb tot, altres fonts ja s'han afanyat a recordar que l'empresa Alta Films és també exhibidora, distribuïdora i productora, per la qual cosa es beneficiarà de la nova llei del cinema.  

El president de la FECE, Rafael Alvero, ha assegurat que "el govern ha fet que durant els últims 66 anys passéssim pel·lícules que no interessen al públic", després d'afirmar que "els films que es fan a Espanya interessen molt poc a la gent". Segons les dades dels exhibidors, només cinc de cada cent espectadors veuen cinema espanyol.

Les demandes dels exhibidors

Entre les reivindicacions històriques del sector hi ha la quota del 25% de cine espanyol i europeu, que voldrien suprimir. La nova llei continua preveient que per cada tres pel·lícules nord-americanes hi hagi l'obligació de projectar-ne una d'europea, i els exhibidors es queixen que això els ha fet perdre uns 1.000 milions d'euros. 

Els exhibidors diuen que es troben en una situació de competència deslleial pel domini de les cinc "majors" nord-americanes, que els obliguen a programar pel·lícules en paquets. O el que és el mateix, per cada film que serà èxit a la taquilla han de comprar moltes altres pel·lícules de menys interès.

També demanen la consagració de les "finestres d'exhibició". O sigui, que es garanteixi legalment que no pugui comercialitzar-se una pel·lícula en DVD o en televisió fins a sis mesos després de l'estrena als cines, a més d'un estricte control de la pirateria.

La jornada d'avui tenia com a objectiu pressionar just la setmana que s'acaba el període d'al·legacions en la tramitació parlamentària de la nova llei del cine.
Anar al contingut