Praga

Plutó és degradat a "planeta nan" i queda fora del sistema solar en la nova definició de planeta

Ja no són nou els planetes del sistema solar, sinó vuit. La XXVI Assemblea General de la Unió Astronòmica Internacional (IAU) ha votat a Praga que Plutó perdi la seva actual condició de planeta clàssic i quedi reduït a "planeta nan". Aquesta decisió és la que ha fet que el sistema solar passi a tenir ara vuit grans astres enlloc de nou. A més, s'ha consensuat una definició de planeta que inclou tres categories diferents i que omple un vuit existent en aquest camp des dels temps de Copèrnic.

Actualitzat
Dos dies de debat i deu de controvertides sessions és el que ha costat aconseguir una definició del que és un planeta al sistema solar. La XXVI Assemblea General de la Unió Astronòmica Internacional (UAI) ha votat a favor de retirar a Plutó el seu estatus de planeta clàssic i de considerar-lo a partir d'ara un planeta nan. De fet, els més de 2.500 experts de 75 països reunits a la capital txeca han reconegut que es va cometre un error quan es va atorgar a Plutó, descobert el 1930, la categoria de planeta.

Però el cert és que l'assemblea ha fet molt més que excloure Plutó del sistema solar: ha definit què és un planeta, cosa que ha omplert un vuit existent en aquest camp científic des dels temps del mític astrònom polonès Copèrnic (1473-1543).

Segons la definició que han aprovat a Praga, s'establiria que els planetes i els seus cossos del nostre sistema solar es defineixen en tres categories.

Tres categories

Primera categoria: "Un planeta és un cos celest que està en òrbita al voltant del Sol, que té prou massa per tenir gravetat pròpia per superar les forces rígides d'un cos de manera que assumeixi una forma equilibrada hidrostàtica, és a dir, rodona, i que ha allunyat les immediacions de la seva òrbita."

Segona categoria: "Un planeta nan és un cos celest que està en òrbita al voltant del Sol, que té prou massa per tenir gravetat pròpia per superar les forces rígides d'un cos de manera que assumeixi una forma equilibrada hidrostàtica, és a dir, rodona; que no ha allunyat les immediacions de la seva òrbita i que no és un satèl·lit."

Tercera categoria: "Tots els altres objectes que orbiten al voltant del Sol són considerats col·lectivament "cossos petits del sistema solar."

D'aquesta manera, s'ha rebutjat, tal com ja es va avançar per part de la IAU, la proposta d'adoptar una definició que mantingués Plutó com a planeta, i que amb les dades actuals hauria comportat incloure com almenys tres cossos més l'asteroide Ceres, el satèl·lit Caronte i l'origen de la polèmica, el cos encara sense nom oficial anomenat pel mateix descobridor Xena i conegut en el món científic com UBS313.

Els astrònoms del món s'han enfrontat a intensos debats per acordar després que Brown descobrís el 2003 UBS313, situat a 14.550 milions de quilòmetres de la Terra, que va plantejar el problema si hauria de ser reconegut com a planeta, ja que és més gran que Plutó.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut