París

Els ministres de Finances del G-7 discuteixen la confusió dels mercats

Reunions d'urgència per avaluar les conseqüències que tindrà la rebaixa en la qualificació del deute dels Estats Units per part de l'agència Standard and Poor's. N'han parlat aquest dissabte en una conversa telefònica Nicolas Sarkozy i David Cameron. Unes hores després, també han parlat per telèfon els ministres d'Economia del G-7, que volen coordinar-se per donar resposta a la crisi del deute, ara ja d'abast mundial. Segons diverses fonts, el grup dels set països més industrialitzats del món podrien emetre un comunicat per definir la seva posició.

Actualitzat
La rebaixa de la qualificació del deute dels EUA per l'agència Standard & Poor's ha donat dimensió global a la crisi del deute de l'euro. Per això, les autoritats mundials han iniciat una ronda de contacte per abordar la problemàtica.

El grup de set països més industrialitzats del món, el G-7, han mantingut contactes telefònics per estudiar accions coordinades que permetin calmar els mercats. Hi ha temor davant de la reacció de les borses dilluns, tant al canvi de la nota del deute nord-americà com a l'increment de la prima de risc d'Itàlia.

Dissabte a la nit, els ministres de Finances del G-7 ja s'han reunit telefònicament d'urgència. Fonts europees han explicat que la reunió via telefònica ha estat impulsada pel ministre d'Economia francès, François Baroin, que, precisament, fa poc havia manifestat que era massa aviat per convocar la trobada dels països industrialitzats més poderosos del planeta.

Aquest diumenge està prevista una conferència telefònica dels líders del G-7 per analitzar les conseqüències d'aquesta notícia. Així ho indiquen diverses fonts del govern japonès. La trobada telefònica podria acabar amb un comunicat sobre la rebaixa en la qualificació del deute dels Estats Units. El Japó creu que el comunicat es podria fer públic abans de l'obertura de les borses asiàtiques.

El grup format per Alemanya, el Canadà, els Estats Units, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit té previst reunir-se, de manera presencial, el 9 i 10 de setembre a Marsella amb els representants dels bancs centrals.

A banda, també hi ha prevista una teleconferència del Consell de Govern del Banc Central Europeu. Sobre la taula, la crisi del deute sobirà dels països de l'eurozona i la possible compra de bons italians.

Sarkozy i Cameron s'emplacen a treballar junts


Els principals mandataris de dos dels membres del G-7, com són el president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron, han analitzat aquest dissabte al vespre la crisi de deute a la zona euro i la rebaixa de la qualificació dels Estats Units per part d'Standard & Poor's.

En una conversa telefònica, els dos mandataris s'han emplaçat a "treballar plegats" i seguir de prop la situació. "Han parlat de l'eurozona i de la degradació del deute dels Estats Units. S'han mostrat d'acord amb la importància de treballar junts, seguir la situació de prop i mantenir el contacte durant els pròxims dies", ha explicat un portaveu del primer ministre britànic.

L'Elisi no ha donat més detalls de la conversa. Divendres, Sarkozy ja va discutir amb els seus homòlegs d'Alemanya, Itàlia i Espanya sobre les conseqüències que la rebaixa del deute nord-americà pot tenir a la zona euro.

Crítiques de la Xina i de la Casa Blanca

La Xina, que és el principal creditor dels Estats Units, ha criticat l'addicció nord-americana a l'endeutament i emplaça el govern de Washington a viure d'acord amb les seves possibilitats. Pequín està preocupada pels seus estalvis en bons i divises nord-americans i fins i tot ha qüestionat el paper de la moneda nord-americana. L'Índia, un altre dels països emergents, s'ha alineat amb la Xina. Europa, Austràlia i el Japó no han volgut fer sang.

Des de la Casa Blanca, també s'han fet crítiques, però contra l'agència Standard & Poor's. Asseguren que no té en compte la realitat. L'administració americana posa l'èmfasi en el fet que s'han creat més de 100.000 llocs de treball al juliol i que l'atur s'ha situat al 9%. Fonts del Tresor han assegurat a mitjans nord-americans que S&P ha errat en els seus càlculs en dos bilions de dòlars.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut