Madrid

El jutge dicta presó eludible amb fiança de 300.000 euros per al director de la SDAE

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha decretat presó eludible amb fiança per al director general de la Societat Digital d'Autors i Editors (SDAE), José Luis Rodríguez Neri, considerat el màxim responsable del presumpte desfalc de diners relacionat amb la SGAE, i per a Rafael Ramos, l'administrador de Microgénisis, una de les empreses paral·leles de la trama. A la dona de Neri, María Antonia García Pombo, i la germana d'aquesta, el jutge les ha deixat en llibertat amb càrrecs. El magistrat ha pres aquesta decisió cap a la mitjanit de dilluns i després que diumenge va decretar la posada en llibertat sense fiança al president de la SGAE, Teddy Bautista, i els altres dos directius de l'entitat de gestió: el director general, Enrique Loras, i el director econòmic i financer, Ricardo Azcoaga.

Actualitzat
El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha decretat aquesta mitjanit de dilluns presó eludible amb fiança per a dos dels quatre detinguts que han declarat a les últimes hores pel cas de presumpte desviament de fons a la Societat General d'Autors (SGAE). En concret, el cap de la divisió digital de la SGAE, la SDAE, i suposat cervell de la trama, José Luis Rodríguez Neri, haurà de dipositar 300.000 euros, mentre que Rafael Ramos, vinculat a l'empresa Microgénesis, pot eludir la presó amb 150.000 euros. A tots dos els imputa delictes com apropiació indeguda i administració fraudulenta a més d'alçament de béns.

Les altres dues persones que ha declarat aquest dilluns, la dona i la cunyada de Neri, estan en llibertat amb càrrecs, igual que el primer grup de cinc detinguts que van declarar diumenge. A les dones, el jutge també les acusa dels suposats delictes d'apropiació indeguda i administració fraudulenta.

Neri, l'ideòleg

El magistrat considera que Neri és l'ideòleg de la suposada trama de desfalc de diners, mentre que Ramos seria el responsable d'una de les empreses que tenia un paper destacat en la trama. El jutge també explica que Neri actuava amb el coneixement i el beneplàcit del president de la SGAE, Teddy Bautista, a qui el magistrat va deixar aquest diumenge en llibertat amb càrrecs.

El jutge de l'Audiència Nacional ha pres la decisió a la mitjanit de dilluns després de prendre declaració a quatre dels detinguts divendres. El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha interrogat primer, de manera minuciosa i durant més de quatre hores, el que es considera el principal cervell de la trama de desviament de fons de la SGAE, José Luis Rodríguez Neri. Anys enrere, Neri va crear l'empresa d'informàtica Microgénesis, una de les companyies paral·leles de la trama. Per això, aquest dilluns ha declarat també Rafael Ramos, l'administrador de Microgénisis. Ha tancat els interrogatoris la dona de Neri, María Antonia García Pombo, i la germana d'aquesta, Eva.

Amb aquestes declaracions, el jutge vol tenir una visió de conjunt de tot l'entramat de societats que presumptament desviaven diners. Diumenge va declarar el principal directiu de la polèmica Societat General d'Autors i Editors, Teddy Bautista, i dos directius més de l'entitat van quedar en llibertat sense fiança, però amb càrrecs. El jutge Pablo Ruz veu indicis de delicte però escasses possibilitats de fuga. Per això, malgrat imputar-los càrrecs que ell mateix considera "importants" i "greus", els ha deixat en llibertat sense fiança.

Teddy Bautista, Ricardo Azcoaga i Enrique Loras s'han quedat sense passaport, se'ls ha prohibit abandonar Espanya i han d'estar sempre localitzables. També és aquesta la situació de la dona i la cunyada de Neri.

L'operació

La investigació neix d'una denúncia, l'any 2007, presentada per diferents associacions d'internautes, pimes i hostalers. El suposat desviament de fons a la Societat General d'Autors puja a uns 400 milions d'euros, segons l'advocat de l'acusació.

La denúncia assegura que la SGAE havia format una trama d'empreses filials al voltant de la Societat Digital d'Autors i Editors (SDAE), en què les quantitats recaptades en concepte de gestió de drets d'autor s'invertien en activitats lucratives.

Les reaccions

L'escàndol ha enfrontat el món de la cultura, amb defensors i detractors de la cúpula ara sota sospita, i des d'alguns sectors de la SGAE demanen el canvi de la cúpula directiva.

En un comunicat entregat a Europa Press, la Societat General d'Autors i Editors ha manifestat el seu suport total als directius de l'entitat, alhora que indica la seva predisposició a col·laborar amb les institucions policials per poder aclarir les raons d'aquesta actuació.

Per la seva banda, la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, ja ha demanat comparèixer al Congrés per donar-ne explicacions.

L'operació policial es va fer poques hores després d'acabar el procés electoral en què els socis van renovar la junta directiva de la SGAE.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut