Atenes

Grècia aprova el nou pla d'austeritat que per evitar la fallida i desbloquejar el rescat

El Parlament grec ha aprovat el pla d'austeritat del govern de Iorgos Papandreu. Queda així desbloquejat el rescat financer de la UE i l'FMI i s'evita la suspensió de pagaments del país. El pla -que preveu dràstiques retallades pressupostàries, pujades d'impostos i privatitzacions per un valor total de 78.400 milions d'euros- ha estat aprovat per 155 vots a favor, 138 en contra i 4 diputats conservadors han votat en blanc. Un dels vots a favor ha provingut d'una diputada de l'oposició conservadora de Nova Democràcia, partit favorable al "no". Aquest vot l'ha compensat el diputat socialista Panagiotis Kurumplis, que ha votat "no" i ha estat expulsat del partit, de manera que la majoria parlamentària del govern queda en 154 escons.

Actualitzat
Poc abans de la crucial votació, el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, havia instat els diputats a triar entre "el camí dur del canvi i la catàstrofe". Segons el cap del govern, "la suspensió de pagaments posaria fi al sistema de salut, les escoles, reduiria les pensions en un 80% i també els sous de tots els funcionaris públics". Per això, "hem d'evitar per tots els mitjans que s'ensorri el país, corregir els errors i avançar amb iniciatives comunes. Avui demanem un vot de confiança, no al govern, sinó per una Grècia diferent, amb perspectiva i esperança".

L'aprovació del pla d'ajust i privatització obre a Grècia la possibilitat de rebre al juliol el tram creditici pendent de 12.000 milions d'euros, de manera que eviti la suspensió de pagaments. "És l'hora de grans canvis i de continuar els esforços per posar en ordre la nostra llar. No és l'hora de fer un pas enrere i defallir", ha encoratjat Papandreu.

Per la seva banda, el líder de l'opositora Nova Democràcia, Antonis Samaras, ha negat el seu suport al programa d'ajust afirmant que "ara no es decideix si el país s'ensorra, sinó si fem un pas més cap a l'ensorrament".

La divisió política té el seu reflex al carrer. A les portes del Parlament els aldarulls són constants des d'ahir entre manifestants contraris al pla d'austeritat i la policia.


El segon paquet de mesures d'austeritat es votarà aquest dijous

El projecte de llei sotmès al Parlament és el primer de dos. En aquesta primera votació s'ha donat llum verda a establir els impostos i els objectius de despesa, així com a crear una agència de privatització. El segon projecte de llei, que es votarà aquest dijous, permetria impulsar les mesures individuals del pressupost i la privatització d'actius estatals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut