L'incendi d'una bústia prop de l'edifici del ministeri d'Economia ha provocat aquesta gran fumera a la plaça Sintagma.
L'incendi d'una bústia prop de l'edifici del ministeri d'Economia ha provocat aquesta gran fumera a la plaça Sintagma.
Atenes

Tres ferits, un diputat agredit i càrregues policials en les protestes contra les retallades a Atenes

La policia grega ha disparat pilotes de goma i gasos lacrimògens contra els milers de manifestants que s'han congregat a la plaça Síntagma. Les protestes són contra el nou paquet d'ajust i privatitzacions que aquest dimecres ha aprovat el Parlament. Els manifestants han atacat el Ministeri de Finances i s'han produït aldarulls que han acabat amb tres ferits. També han agredit amb ampolles un diputat socialista que havia de votar contra les retallades però que finalment s'ha desdit.

Actualitzat
"No estem en deute amb ningú, no venem i no paguem", és un dels eslògans més escoltats a la plaça Síntagma, on milers de grecs s'han congregat per mostrar la seva oposició al nou paquet de mesures i privatitzacions que ha aprovat el govern de Iorgos Papandreu per mantenir el suport de la UE.

"No és una joventut indignada la de Grècia. És una joventut rabiosa. Ens van destruir el nostre present i el nostre futur. Estan venent el meu país. Aquí passarà el mateix que a l'Argentina. El futur a Grècia té color negre", ha explicat des de la plaça del centre d'Atenes Artemis Moscholia, treballadora de 28 anys.

La policia ha respost amb pilotes de goma i gasos lacrimògens després que els manifestants han intentat impedir l'entrada dels diputats al Parlament encerclant l'edifici de la cambra.

Després de la votació, els aldarulls s'han intensificat a la plaça Síntagma i una trentena de manifestants han atacat les oficines del Ministeri de Finances, situat a la mateixa plaça. Els activistes han calat foc a una bústia de l'edifici del ministeri, la qual cosa ha provocat una columna de fum. En aquest punt, s'han produït aldarulls amb la policia, que han acabat amb tres ferits.

Els manifestants també han calat foc a una oficina de la policia i han llançat ampolles i una cadira a un diputat socialista que havia anunciat que votaria contra el pla d'ajustos però que finalment ha canviat el sentit del seu vot.

Paisatge de devastació pels aldarulls i la vaga

En la segona jornada de les 48 hores de vaga general convocada, el centre de la capital de Grècia presenta un aspecte de devastació, ja que els serveis municipals de neteja, que segueixen l'aturada, no han recollit les destrosses causades ahir en els enfrontaments entre grups radicals i la policia.

"La gent ja no té por"

Els manifestants han tornat a omplir la plaça que fa més d'un mes que acull les protestes dels grecs contra les últimes demandes de la UE. "La meva pàtria viu un dels seus moments més crítics després de la dictadura dels coronels", ha dit Eleni Minakaki, de 58 anys. Per la seva part, Cristos Kapatanos, de 47 anys, ha considerat que la seva presència al llarg d'aquest temps no ha estat en va. "Hem aconseguit que la gent ja no tingui por. Hi ha violència física, aquí... Però ara la gent no té por de res", ha afegit. Molts grecs van acudir ahir a les protestes amb mocadors, ulleres o màscares per protegir-se dels gasos lacrimògens de la policia.
Anar al contingut