Madrid

Zapatero repassa la política econòmica i social, promet ajuts als joves i passa de puntetes sobre els estatuts i ETA

Al Congrés dels Diputats s'hi celebra una de les cites ineludibles de cada any: el Debat de Política General. El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha estat l'encarregat d'obrir la sessió, amb un repàs de la seva gestió i anunciant ajudes econòmiques en el lloguer de pisos i per als joves emprenedors. Zapatero ha passat de puntetes sobre el model territorial i la reforma dels estatuts, i només s'ha referit al diàleg amb ETA per demanar unitat.

Actualitzat

El president espanyol arribava al Congrés dels Diputats cinc minuts abans de les dotze del migdia flanquejat per la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, i el ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla. Sota el braç, els 60 folis que formen el seu discurs. I poc després de les dotze, el president ha obert la nova edició del Debat de Política General, el segon del seu mandat.

Les seves primeres paraules des de la tribuna d'oradors han estat per dir que el seu objectiu en aquesta sessió és parlar de "l'Espanya real". I per parlar d'aquesta "Espanya real" ha començat per l'economia, que, segons Zapatero, "creix millor". El president ho justifica per l'alta inversió i la millora de les exportacions, però ha admès que la inflació i el dèficit exterior continuen constituint un problema.

Exempcions en l'IRPF de les rendes procedents de lloguers a joves

Zapatero ha anunciat que les rendes immobiliàries procedents de lloguers a joves menors de 35 anys estaran exemptes del pagament de l'IRPF. Aquesta mesura s'inclou dins el programa d'ajudes al problema de la vivenda, que el president espanyol ha situat "en primera línia de les nostres prioritats". Dins del Pla de Foment Empresarial en què treballa el govern espanyol, que busca potenciar la creació d'empreses per part dels joves, Zapatero ha anunciat que s'inclourà una reducció del 50% de les cotitzacions a la Seguretat Social per als empresaris menors de 35 anys que contractin el seu primer treballador indefinit.

Breu referència a les reformes estatutàries

El president espanyol ha passat de puntetes sobre el tema de les reformes estatutàries. Ha subratllat que respecta la iniciativa de les autonomies a l'hora de reformar els seus estatuts, ja que "millora la qualitat de la democràcia i reforça els instruments de control del poder polític", i ha recordat que un cop arriben a les Corts les reformes proposades pels parlaments autonòmics es treballa -amb les delegacions dels parlaments proposants- per assegurar "la constitucionalitat plena de les propostes i la seva integració en l'interès general".

"Màxim diàleg i generositat" per avançar cap a la pau

Pel que fa al procés de pau, Zapatero ha expressat la seva confiança que després de l'alto el foc permanent decretat per ETA "tots actuem amb generositat, perquè ens ho demanen els espanyols". El president espanyol ha insistit en la seva disposició al "màxim diàleg" per "recórrer el camí de la pau".  Aquesta ha estat l'única referència que el president espanyol ha fet sobre ETA.

Reforma de la Constitució, només amb consens

Zapatero ha anunciat que té previst abordar després de l'estiu la reforma de la Constitució espanyola. Això sí, ha declarat que només la tirarà endavant si s'arriba a un consens. El president ha recordat que en el seu discurs d'investidura va proposar abordar en aquesta legislatura una reforma de la Carta Magna limitada a quatre aspectes concrets: l'eliminació de la discriminació de la dona en la línia successòria a la Corona, la reforma del Senat, la inclusió de les denominacions de les comunitats autònomes en el text constitucional i la incorporació en el seu articulat d'una referència a la Constitució europea.

Crèdits al 0% per als estudiants

El president espanyol també s'ha referit a les ajudes previstes als estudiants i ha anunciat que el govern finançarà els estudis de postgrau als joves de fins a 35 anys amb beques o crèdits al 0% fins a un màxim de 15.000 euros. Zapatero també s'ha mostrat partidari de reforçar l'aprenentatge d'idiomes i ha anunciat que es concediran subvencions per estudiar anglès.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut