Protesta contra el règim de Bashar al-Assad, dissabte passat a Londres (Foto: Reuters)
Protesta contra el règim de Bashar al-Assad a Londres (Foto: Reuters)
Damasc

Més de 2.000 sirians fugen cap a Turquia per la repressió del règim de Bashar al-Assad

L'èxode massiu de refugiats sirians s'ha intensificat en les últimes 24 hores per por a una represàlia de les autoritats de Damasc arran la mort de 120 policies a la ciutat de Cisr as Shugur, a pocs quilòmetres de la frontera turca. Es calcula que unes 7.000 persones han marxat del país des del març quan van començar les protestes i mobilitzacions ciutadanes que reclamen de manera pacífica reformes democràtiques.

Actualitzat
Més de 2.400 sirians han creuat en les últimes 24 hores la frontera amb Turquia, fugint de la repressió del règim de Bashar al-Assad, segons fonts oficials citades per l'agència Reuters. Els sirians abandonen el país de manera massiva per por a una represàlia del president Assad a la població de Cisr as Shugur, a pocs quilòmetres de la frontera turca i on aquest dilluns hi van morir 120 policies. L'èxode s'ha intensificat arran de l'amenaça de les autoritats de Damasc de respondre per la mort dels agents a mans de bandes armades, com assegura l'executiu sirià. Es calcula que des que van esclatar les protestes populars al març, unes 7.000 persones han marxat de Síria. Des d'aleshores i a través de manifestacions pacífiques, els ciutadans reclamen reformes democràtiques després d'una dècada de govern d'al-Assad.

L'ONU ha condemnat de nou la repressió de les autoritats sirianes i les ha instat a posar fi a la violència contra el seu poble. L'alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Navy Pillay, ha assenyalat que, segons dades d'ONGs i d'altres fonts, el nombre d'homes, dones i nens morts des de l'inici de les protestes supera les 1.100 persones i que el nombre de detinguts pot ser de més de 10.000. "És extremadament deplorable que un govern intenti reprimir la seva població i sotmetre-la utilitzant tancs, artilleria i franctiradors" ha afegit Pillay. L'ONU ha demanat també als països veïns de Síria que mantinguin les fronteres obertes per rebre refugiats. De moment, el govern turc ha reiterat que continuarà deixant les portes obertes a l'entrada de sirians.

Mentrestant, creix la pressió internacional contra el president, Bashar al-Assad. El Regne Unit, França, Alemanya i Portugal han presentat una proposta de resolució perquè el Consell de Seguretat de les Nacions Unides condemni el règim sirià i així obligar-lo a aturar la sagnant repressió. Rússia que té dret a veto s'oposa a aplicar sancions contra Síria i ho justifica amb l'argument que qualsevol represàlia podria desestabilitzar la regió i perquè la situació en aquell país no representa cap perill per a la seguretat mundial.



Anar al contingut