Barcelona

CiU es fa valdre davant Rubalcaba a canvi d'aplanar el final de legislatura a Zapatero

Convergència i Unió se sent en una posició de força respecte al govern espanyol després de la reunió secreta que van mantenir Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida amb Alfredo Pérez Rubalcaba al Palau de la Generalitat. Segons ha sabut Catalunya Ràdio, Rubalcaba va trucar a Duran i Lleida la mateixa nit electoral del 22 de maig espantat pels resultats del PSOE. El vicepresident espanyol va demanar a Duran el suport de CiU per evitar la convocatòria d'unes eleccions generals a l'octubre. Va ser aleshores quan Josep Antoni Duran i Lleida va proposar fer un sopar al Palau de la Generalitat.

Actualitzat
A la trobada, el president de la Generalitat, Artur Mas, es va comprometre a mantenir l'estabilitat i no precipitar uns nous comicis. I és que, si ara es fessin eleccions, el PP bordejaria la majoria absoluta i tant CiU com el PSOE temen aquest escenari.

El suport de la federació nacionalista no serà a canvi de res. Rubalcaba ja té damunt la taula un llistat de peticions del govern català que van des del pagament del fons de competitivitat fins a la participació catalana a l'aeroport del Prat. Les fonts consultades per Catalunya Ràdio afirmen que és en el capítol de les infraestructures on hi podria haver els primers fruits d'aquesta reunió, com per exemple, un augment d'inversions en Rodalies Renfe.

A banda de la contribució a l'estabilitat de l'actual executiu, CiU també donarà suport, o si més no no bloquejarà les dues reformes més impopulars que li queden pendents al govern espanyol: la negociació dels convenis col·lectius i la reforma de les pensions.

Només 48 hores després de la reunió al Palau de la Generalitat, Alfredo Pérez Rubalcaba afirmava des de Ferraz, la seu dels socialistes, que tenia les claus per millorar les relacions Catalunya-Espanya.

Segons el dirigent de CiU, Oriol Pujol, ha estat aquesta reunió la que ha propiciat un canvi d'actitud del PSOE. Quan Rubalcaba diu que "és capaç d'entendre's amb Catalunya, té més a veure amb el sopar del 25 que amb la pràctica habitual que ell mateix reconeix i de la qual ell en va ser protagonista els anys 80 o 90 en la dinàmica del peix al cove".

En aquestes negociacions queden descartats els pressupostos tant catalans com espanyols. Després d'aquesta primera trobada, es podrien intensificar els contactes entre els dos governs.

Només el PSC dóna suport a l'acord d'estabilitat

Tots els partits excepte el PSC s'han mostrat contraris al fet que CiU garanteixi l'acabament de la legislatura al govern del PSOE.

El PSC coincideix amb CiU que la trobada entre Artur Mas i el vicepresident espanyol Alfredo Pérez Rubalcaba s'ha d'entendre com un contacte normal entre dos governs. Matisa, però, que en cap cas hipoteca la seva oposició al Parlament de Catalunya i no significa que el PSC voti a favor dels pressupostos. Per Joaquim Nadal, la trobada també ha servit perquè Rubalcaba sigui més conscient de les reivindicacions catalanes. "Hi ha sobre la taula qüestions vinculades al compliment del pla de rodalies, qüestions vinculades a l'aprofundiment del model aeroportuari, al compliment de la disposició addicional tercera o del model de finançament", ha afegit Nadal.

Des del PPC, Alícia Sánchez-Camacho alerta que aquesta trobada no ajuda políticament les relacions entre el seu partit i CiU. "Nosaltres li volem demanar a CiU molt formalment i molt seriosament que deixin de ser el salvavides del senyor Zapatero i del PSOE, que estan portant Catalunya i la resta d'Espanya a l'UVI".

Des d'ERC, es queixen  que ni CiU ni PSOE han après res. Anna Simó considera que no es "pot negociar un vot a canvi de qüestions que ha de complir el govern de l'Estat sí o sí, perquè són acords ja establerts".

ICV-EUiA hi veu més concessions a Catalunya a canvi de polítiques de dretes a nivell d'Espanya.  Per Joan Herrera, l'acord "expressa la continuïtat en la política econòmica, una política econòmica que es vol fer del bracet de CiU i que expressa la continuïtat en les pèssimes polítiques econòmiques de Rodríguez Zapatero".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut