Barcelona

Pelegrí analitza amb el sector si demanaran compensacions per la "crisi dels cogombres"

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, es reuneix avui amb el sector hortofructícola català per tractar dels efectes de la "crisi del cogombre" i analitzar el tipus de compensació que podran rebre. De moment, després que ho fessin les autoritats alemanyes, la Unió Europea també ha exculpat els cogombres espanyols de ser els responsables de l'epidèmia causada pel bacteri "E. coli" a Alemanya. La xifra de 16 morts i més de 1.400 infectats es podria ampliar encara més, ja que a hores d'ara el govern alemany desconeix quin és l'origen de la infecció.

Actualitzat
Els productors d'horta del Baix Ebre calculen que la paralització de les exportacions al centre d'Europa pot haver provocat pèrdues de 30.000 euros per explotació. És per això que el govern català aborda, a través del seu titular d'Agricultura, la possibilitat de "demanar responsabilitats". Pelegrí ha assegurat que "si hi ha hagut algun cost per a algun productor català això s'ha de traduir en una exigència d'indemnitzar al govern espanyol i a Europa".

També des del govern espanyol es parla de compensacions. Poc després que la responsable de Sanitat d'Hamburg rectifiqués i reconegués que els cogombres espanyols no eren els causants del brot infecciós, la ministra Rosa Aguilar exigia des d'Hongria mesures per compensar econòmicament el sector agrari espanyol.

La UE també admet que Espanya no hi té res a veure

La Unió Europea també ha exculpat Espanya. En un comunicat, el comitè europeu per a la seguretat alimentària ha confirmat que els cogombres espanyols no contenen la soca del bacteri "E. coli" que ha causat l'epidèmia mortal a Alemanya i l'alarma a mig Europa. A més, ha començat a analitzar ja possibles mesures per compensar els productors de tots els estats membres per les pèrdues econòmiques causades per l'alarma creada per la crisi dels cogombres.

Ara, però, Alemanya intensifica els esforços per esbrinar l'origen del brot, que de moment admeten desconèixer. Fins que no n'identifiquin l'origen, no podran combatre-la. Els epidemiòlegs investiguen contra rellotge, ja que, mentrestant, els afectats van en augment.

A més, els ministres d'Agricultura han acordat una reunió per d'aquí a dues setmanes per analitzar la crisi.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut