Hamburg

La responsable de Salut d'Hamburg rectifica i desvincula els cogombres espanyols del brot infecciós

Els cogombres espanyols no són l'origen del brot de la variant del bacteri "E. coli", que ha provocat 16 morts i més de 1.400 persones infectades. És l'anunci que ha fet Cornelia Prüfer-Storks, responsable de Salut d'Hamburg, on havia començat el brot. Una rectificació que arriba després que Alemanya va assenyalar directament els cogombres espanyols, fet que ha provocat que molts països hagin tancat fronteres. El sector ja nota les pèrdues.

Actualitzat
Una setmana després d'haver-se començat a conèixer els primers casos d'infectats pel bacteri "E. coli", Alemanya ha anunciat que els cogombres procedents d'Espanya no són els responsables del brot infecciós. Com ha reconegut la responsable de Salut d'Hamburg, aquesta és l'única cosa que se sap del cert: la variant del bacteri descobert als cogombres espanyols no coincideix amb la que s'ha detectat a les femtes dels pacients, on se n'ha trobat una variant especialment agressiva i resistent als antibiòtics.

D'altra banda, també sembla clar que tots els malalts s'haurien contaminat a Alemanya. La gran incògnita, per tant, continua sent l'origen del brot. "La font encara no ha estat identificada", ha dit Prüfer-Storks, que va ser la mateixa persona que la setmana passada va atribuir el focus del brot als cogombres espanyols.

Per trobar l'origen de la infecció, l'Institut d'Higiene d'Hamburg manté les proves a tomàquets, cogombres i enciams en mercats, botigues d'alimentació i restaurants de la ciutat-estat, on, per cert, resideixen 570 dels afectats per la infecció.

El govern espanyol no descarta demanar compensacions a Alemanya

Ho han assegurat fonts del Ministeri de Sanitat després d'escoltar la rectificació de la responsable de Salut d'Hamburg, un cop s'han conegut els resultats de les segones anàlisis. Amb la mesura es voldrien pal·liar els perjudicis als productors espanyols si, finalment, es confirma que la font del brot no es troba als cogombres espanyols.

El govern espanyol encara no ha rebut cap comunicació oficial tot i que confia a rebre-la a través de la Xarxa d'Alerta Ràpida de la Comissió Europea.

Pel Ministeri de Sanitat, aquesta "marxa enrere" per part de les autoritats alemanyes cal atribuir-la als esforços diplomàtics del govern, que, "des del primer dia", ha exigit a Alemanya que "en cap cas" vinculés la seva crisi sanitària als productes espanyols.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut