Estats Units

La Rikers Island, radiografia de la presó més gran del món

El director gerent del Fons Monetari Internacional, Dominique Strauss-Kahn, ha ingressat a una cel·la individual de la macropresó de Nova York, Rikers Island. Es tracta del centre penitenciari més gran del món, amb una població de 14.000 reclusos. Per aquesta presó de l'East River, al districte de Queens, hi han passat altres persones conegudes i va ser escenari del robatori d'un quadre de Dalí.

Actualitzat
La Rikers Island és el centre penitenciari més gran dels Estats Units i del món, amb una població de 14.000 reclusos de mitjana, que durant el dia, si s'hi inclou el personal, pot arribar a 20.000 persones. El centre on ara ha ingressat Strauss-Kahn després que la jutge que porta el cas li va denegar la llibertat amb fiança, acull delinqüents locals que estan a l'espera de judici, que els han negat la fiança per sortir-ne o no se la poden pagar, així com aquells que compleixen condemnes de fins a un any o esperen el trasllat cap a altres instal·lacions penitenciàries.

Per la Rikers Island hi han passat altres personatges coneguts. Per exemple, el raper Lil Wayne, l'artista que va vendre més discos durant el 2008, que hi va ser 242 dies l'any passat.

Aquesta presó de l'East River, coneguda també amb el nom de Gotham City o Land of Darkness, és al districte de Queens de la ciutat dels gratacels i al sud del Bronx, i inclou el Rikers Island Hospital, on hi ha aquells interns que necessiten custòdia estricta, reclusos amb necessitats especials de salut, malalts mentals o els que s'hagin de sotmetre a tractaments de desintoxicació.

Al març del 2003 aquest centre penitenciari, que ara ha tornat a aparèixer als mitjans de comunicació, ho va fer arran de la desaparició d'una pintura del conegut Salvador Dalí. Es tractava d'un dibuix que el pintor va donar a la presó per excusar-se per no haver pogut assistir a una xerrada sobre art per als presos. La peça, que va estar penjada en una paret dels passadissos del 1965 al 1981, va ser robada i substituïda per una falsificació per quatre oficials de presons. Tres d'ells es van declarar culpables i el quart va quedar absolt.

L'illa es va utilitzar com a camp d'entrenament durant la guerra civil. El 1884 la va comprar la família Ryker, i per això en porta el nom. El 1932, el que també es coneixia per "L'illa", es va convertir en presó i va passar a substituir el centre penitenciari de l'illa de Blackwell, actualment l'illa de Roosevelt. Amb els anys s'ha convertit en una petita ciutat, encara que penal, que té escola, clíniques, centres esportius, programes de rehabilitació per a drogaddictes i fins i tot una planta d'electricitat.
Anar al contingut