Madrid

Llorca plora la catàstrofe en els funerals d'Estat per les nou víctimes del terratrèmol

Llorca diu l'últim adéu a les nou víctimes del terratrèmol que va assolar la població. Centenars de persones han assistit a la cerimònia dels funerals d'Estat per acomiadar els morts. Hi han assistit els prínceps d'Astúries i el president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero. En el funeral hi ha hagut només quatre fèretres perquè algunes famílies han preferit acomiadar els seus parents de forma més íntima. Mentrestant, 3.000 damnificats han tornat a passar la nit fora de casa, a les tendes de campanya habilitades per l'exèrcit.

Actualitzat
Els funerals d'Estat per les nou víctimes del terratrèmol de Llorca s'han convertit en un espai de dol multitudinari. El recinte firal de Santa Quitèria s'ha convertit en una catedral improvisada per donar l'últim adéu als morts.

Centenars de persones s'han acostat per donar suport als familiars de les víctimes. El poble sencer i representants polítics i socials han plorat els quatre fèretres que presidien l'homenatge. Les famílies de les altres cinc víctimes han preferit enterrar-les amb més intimitat o bé per altres ritus religiosos.

El bisbe de Cartagena, que ha dirigit la cerimònia, ha volgut transmetre un missatge de condol i agermanament a tots els presents.

A la cerimònia hi assisteixen els prínceps d'Astúries; el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero; el ministre de Foment, José Blanco, i les autoritats autonòmiques i municipals. 

Mirant de recuperar la normalitat

El funeral enceta el primer dels dos dies de dol oficial a tot Espanya. Ara encara hi ha una quarantena de persones ingressades en diferents hospitals de Llorca i els voltants. Tres dels ferits estan greus.

Uns 3.000 afectats pels terratrèmols estan allotjats als campaments provisionals que ha instal·lat l'exèrcit. Voluntaris de la Creu Roja i Protecció Civil els reparteixen menjar, mantes i estris de neteja. Molts són immigrants que vivien als edificis més vells del nucli antic i que no tenen familiars propers que els ajudin.

En un d'aquests campaments, una dona s'ha posat de part i ha tingut bessons. Desenes d'arquitectes, bombers i tècnics municipals estan encara inspeccionant habitatges per calcular els danys.

Ajudes d'urgència

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha visitat la ciutat i ha assegurat que no s'escatimaran recursos per tornar Llorca a la normalitat.

El Consell de Ministres ha aprovat un decret llei d'urgència per ajudar els afectats. El paquet de mesures inclou partides pressupostàries per als familiars de les víctimes i dels ferits, ajudes als lloguers i a la reconstrucció d'habitatges, i exempcions fiscals per a treballadors i empreses.

A més, la paga extra dels pensionistes s'avançarà a l'1 de juny i, per accelerar les reformes i la rehabilitació d'habitatges, els habitants de la ciutat no hauran de pagar llicències d'obres a l'Ajuntament. També es firmarà un conveni amb el govern de la comunitat autònoma i l'Ajuntament de Llorca per posar en marxa el pla d'ajuda.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut