El vicepresident espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, en una imatge d'arxiu
Amb la proclamació definitiva de Rubalcaba, conclou el procediment de primàries.
Madrid

El govern espanyol anuncia beneficis fiscals directes per a la recuperació de Llorca

El govern espanyol s'ha reunit d'urgència aquest dijous per començar a perfilar les mesures d'ajuda al municipi de Llorca, mesures que s'acabaran de concretar al Consell de Ministres d'avui. El titular d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, no ha entrat al detall a explicar les iniciatives. Sí, però, ha avançat que el pla de l'executiu busca facilitar el retorn dels ciutadans a casa seva al més aviat possible i la recuperació de l'activitat econòmica de Llorca, en especial dels comerços, que ara estan tancats.

Actualitzat
Una de les principals preocupacions de l'executiu és com fer front als nombrosos danys que el sisme ha produït a la localitat murciana. L'altra és agilitzar el retorn dels ciutadans a casa seva. En aquest sentit i mentre s'avaluen els danys en els immobles, hi ha disponibles 3.500 places als 4 campaments que s'han instal·lat a Llorca. Rubalcaba ha afirmat que en cas necessari es podrien habilitar 1.500 places més.

Segons ha explicat el titular d'Interior, el govern atorgarà compensacions als familiars de les persones que han perdut la vida i també als ferits greus si com a conseqüència d'aquestes ferides se'n deriva algun tipus d'incapacitat.

També es donaran ajudes al lloguer d'habitatges que tindran una durada d'entre 12 i 24 mesos i que seran prorrogables. El govern central cedirà recursos a l'Ajuntament per atendre les despeses d'emergència, la rehabilitació d'infraestructures municipals, així com per a la rehabilitació o la reconstrucció d'habitatges i d'edificis públics com hospitals, comissaries o oficines de l'administració.

Un tercer paquet de mesures és el que engloba els beneficis fiscals. El pagament de l'IBI pel 2011, l'impost d'activitats econòmiques, la taxa de matriculació dels vehicles, l'impost de circulació en són alguns exemples. També s'introduiran excepcions en els impostos relacionats amb la reconstrucció com les llicències d'obres i mesures per facilitar la recuperació a la producció agrícola i ramadera.

Pel que fa a l'activitat econòmica, el govern aprovarà mesures de caire laboral, amb excepcions en el pagament de les quotes de la Seguretat Social o en les indemnitzacions per acomiadament en aquelles empreses que hagin de baixar la persiana a causa del terratrèmol.

Rubalcaba ha anunciat que s'anticiparà un mes l'abonament de la paga extraordinària dels pensionistes i que l'Institut de Crèdit Oficial obrirà una línia de crèdit de 25 milions d'euros.

Massa danys per la magnitud del terratrèmol


El ministre de l'Interior ha reconegut que els desperfectes causats pels dos terratrèmols a Múrcia són superiors als esperats per la magnitud. Preguntat sobre els motius, Rubalcaba ha assegurat que això només s'explica per la superficialitat de l'epicentre, situat a menys de deu quilòmetres de profunditat, i les específiques qualitats del sòl de Llorca.

Els experts, però, han criticat de manera unànime el que ha passat a Llorca i ho atribueixen a una manca de previsió.

El govern espanyol ha declarat dos dies de dol oficial a tot l'Estat per les víctimes mortals i els damnificats del sisme.

Anar al contingut